Υπάρχουν αρκετοί προορισμοί στο Αιγαίο, οι οποίοι είναι γνωστοί σε όλο τον κόσμο, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, διάσημα νησιά στις Κυκλάδες, που προτιμούνται ως ιδανικοί ταξιδιωτικοί προορισμοί στο Αιγαίο Πέλαγος. Ωστόσο, αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι η Μήλος είναι ένα από τα κρυμμένα διαμάντια αυτού το γαλάζιου απέραντου τοπίου… Και το ηφαιστειογενές νησί τυχαίνει να είναι η γενέτειρα της Αφροδίτης.
Το ελληνικό νησί είναι γνωστό ως η περιοχή που βρέθηκε το άγαλμα της Αφροδίτης, το οποίο ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Έτσι καταλάβαμε ότι η γενέτειρα της Αφροδίτης είναι το υπέροχο νησί της Μήλου. Χάρη στην ηφαιστειακή φύση του νησιού και το μαγευτικό τοπίο, η Μήλος κατοικείται σχεδόν σταθερά εδώ και 12.000 χρόνια!
Μήλος, κρυμμένος θησαυρός στο Αιγαίο
Γάργαρα νερά, μικρά όμορφα σπιτάκια, και παραδοσιακά ελληνικά φαγητά: η Μήλος είναι το λιγότερο πυκνοκατοικημένο από τα γειτονικά νησιά της και φιλοξενεί τους λιγότερους τουρίστες. Πρωτεύουσά της είναι μια μικρή πόλη, η Πλάκα. Ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του νησιού είναι η Παραλία Σαρακίνικο, ένα υπέροχο μέρος που θα νομίζεις ότι βγήκε από παραμύθι.
Για εκείνους που ψάχνουν για την απόλυτη ελληνική διαφυγής, η Μήλος τα προσφέρει όλα. Το ηφαιστειογενές νησί περιλαμβάνει στις περιοχές της την ευκαιρία για την εξερεύνηση των κατακόμβων, στο χωριό της Τρυπητής, να βγάλεις πολλές φωτογραφίες στα χωριά Μανδράκια που είναι όμορφα σαν καρτ-ποστάλ και φυσικά, να δεις το αρχαίο θέατρο και τον χώρο όπου βρέθηκε η Αφροδίτη της Μήλου.
Η ιστορία της Αφροδίτης της Μήλου
Η ιστορία της Αφροδίτης της Μήλου στη σύγχρονη εποχή ξεκίνησε τον 19ο αιώνα. Όλα ξεκίνησαν το 1820, όταν ένας αγρότης με το όνομα Γιώργος Κεντρωτάς (αν και δεν υπάρχει ομοφωνία σχετικά με τον αγρότη για το ακριβές όνομα) ανακάλυψε την Αφροδίτη της Μήλου, το γνωστό άγαλμα που απέκτησε διεθνή φήμη. Η ανακάλυψη έγινε τυχαία, κάπου ανάμεσα στο χωριό της Τρυπητής και τις αρχαίες Χριστιανικές Κατακόμβες.
Η Αφροδίτη της Μήλου ανέρχεται σε λίγο πάνω από δύο μέτρα σε ύψος, και η ανακάλυψή της έχει σίγουρα βοηθήσει στην προώθηση του ελληνικού μύθου ότι η Μήλος ήταν η γενέτειρα της Αφροδίτης.
Η Αφροδίτη της Μήλου πιστεύεται ότι χρονολογείται από το 130 Π.Χ. και αρχικά θεωρούνταν ότι έχει σκαλιστεί από τον μεγάλο έλληνα γλύπτη Πραξιτέλη. Ωστόσο, οι επόμενες έρευνες έδωσαν νέα στοιχεία, όπου επισημαίνεται πως ο δημιουργός του αγάλματος είναι ο Αλέξανδρος της Αντιόχειας.
Γιατί είναι τόσο γνωστό το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου;
Δεν είναι μόνο η απόλυτη δεξιοτεχνία με την οποία έχει δημιουργηθεί το άγαλμα που το κάνει τόσο διάσημο. Αντιθέτως, η φήμη του αγάλματος, σαν το γνωστό πίνακα της Μόνα Λίζα, κρύβεται στην αμφιλεγόμενη ιστορία γύρω από αυτό. Η ιστορία ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, όταν οι Γάλλοι είχαν χάσει ένα από τα πιο εμβληματικά κομμάτια τέχνης, την Αφροδίτη των Μεδίκων.
Το άγαλμα είχε κλαπεί από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, αλλά κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας, οι Γάλλοι αναγκάστηκαν να δώσουν το άγαλμα Αφροδίτη των Μεδίκων στους Ιταλούς. Αυτό προκάλεσε μία μεγάλη αμηχανία και ένα αίσθημα ντροπής στο γαλλικό λαό, για τον οποίο θεωρήθηκε ότι πρόκειται για μία ήττα, και δεδομένου ότι το κομμάτι ήταν τόσο πολύτιμο και ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο.
Έτσι λοιπόν, το άγαλμα τς Αφροδίτης της Μήλου ήταν αυτό που χρειάζονταν εκείνη την περίοδο οι Γάλλοι για να ανακτήσουν το ηθικό τους και να δείξουν στους Ιταλούς ότι έχουν στην κατοχή τους το μεγαλύτερο θησαυρό της ανθρωπότητας.
Ένα αντίγραφο του αγάλματος της Αφροδίτη της Μήλου παραμένει στο νησί και μπορεί κανείς να το θαυμάσει στο αρχαιολογικό μουσείο στην Πλάκα.
Στα πιο πρόσφατα χρόνια, υπήρξε μια ώθηση για να επιστρέψει το άγαλμα της Αφροδίτης στη Μήλο, όπου πολλοί υποστηρίζουν ότι εκεί ανήκει. Και ενώ το άγαλμα στεγάζεται εντός του μουσείου του Λούβρου από το 1821, δεν ξέρουμε αν θα συνεχιστεί να βρίσκεται εκεί.