Φαίνεται ότι δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος λόγος που θα καθορίσει οριστικά ποιο χέρι θα προτιμήσει κάποιος. Η τεχνολογία και οι περαιτέρω μελέτες θα συνεχίσουν να ρίχνουν φως στο θέμα. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι συνδέεται με τα γονίδια και την βιολογική ασυμμετρία στον ανθρώπινο εγκέφαλο.Έχετε κάποιους ανθρώπους που προτιμούν το δεξί και το αριστερό χέρι, και μερικούς που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τα δύο με το ίδιο επίπεδο άνεσης. Έπειτα, υπάρχουν αμέτρητοι άνθρωποι που έχουν διαφορετικούς βαθμούς ικανότητας με τη χρήση του χεριού που δεν τείνουν να χρησιμοποιούν.
Η βιολογική πλευρά του ζητήματος έχει γίνει γνωστή εδώ και αρκετό καιρό και υπάρχουν αμέτρητα δημοσιευμένα άρθρα σχετικά με το θέμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι ελέγχουν την ομιλία και τη γλώσσα (συμπεριλαμβανομένης της γραφής) με το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου τους. Αυτή η ασυμμετρία είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας στον εγκέφαλό μας. Ανάλογα με το ποια μελέτη διαβάζετε, περίπου το 80-90% του πληθυσμού είναι δεξιόχειρες. Η ιδέα αυτή περαιτέρω υποστηρίζεται με βοηθητικές αποδείξεις και έρευνες από τους πιθήκους. Οι εγκέφαλοί τους είναι πολύ πιο συμμετρικοί από τη δική μας και δεν παρουσιάζουν συνήθως κάποια τάση προς έναν τύπο χεριού.
Η δεύτερη και πιο πρόσφατα γνωστή πτυχή του χεριού είναι γενετική. Η τεχνολογία μας επέτρεψε να διερευνήσει με μεγαλύτερη ακρίβεια τα αμέτρητα γονίδια που σχετίζονται με όλα τα είδη των ανθρωπίνων τάσεων και συμπεριφορών. Το 2007, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα γονίδιο (LRRTM1) συμμετείχε στην ανάπτυξη του αριστερού χεριού.
Υπάρχουν δύο εκδηλώσεις (αλληλόμορφες) του εν λόγω γονιδιου- ένα γνωστό ως γονίδιο D και το άλλο γονίδιο C. Το D είναι πιο συχνό σε όλους τους πληθυσμούς και προωθεί την προτίμηση του δεξιού χεριού. Το γονίδιο C δεν προάγει το αριστερό χέρι, αλλά, αντίθετα, είναι ένα γονίδιο της τύχης. Φαίνεται ότι το 50% των ανθρώπων με αυτό το αλληλόμορφο είναι αριστερόχειρες και 50% είναι δεξιόχειρες. Η ανακάλυψη βοηθά επίσης να εξηγήσει μερικά από το γνωστά φαινόμενα όσον αφορά την αυθαιρεσία, δηλαδή να χρησιμοποιεί κάποιος εξίσου καλά και τα δύο χέρια, αλλά και να μπορεί να διδάξει στους άλλους πως να χρησιμοποιούν το χέρι που δεν τους βολεύει. Αυτή ήταν μια πολύ γνωστή πρακτική όταν κάποτε πίστευαν ότι η χρήση του αριστερού χεριού ήταν το αποτέλεσμα του Διαβόλου και οδηγούσε σε αρνητικές συμπεριφορές.
Πώς η εκδήλωση αυτού του γονιδίου επηρεάζει την προτίμηση του δεξιού η αριστερού χεριού δεν είναι πλήρως κατανοητή. Η κύρια θεωρία είναι ότι επηρεάζει την ασυμμετρία του εγκεφάλου. Το γονίδιο LRRTM1 επίσης αυξάνει ελαφρώς τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει σχιζοφρένεια.
Αλλά μην ανησυχείτε αν είστε αριστερόχειρες, φαίνεται να υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εμπλέκονται στην ανάπτυξη της σχιζοφρένειας, και οι περισσότεροι αριστερόχειρες άνθρωποι δεν αναπτύσσουν τη διαταραχή.