Υπάρχει ένα ποσοστό ανθρώπων που πιστεύει στην κληρονομική ευφυΐα, και άλλοι θεωρούν πως εξαρτάται από εμάς και μπορεί να καλλιεργηθεί. Ωστόσο, κατά γενική ομολογία, το επίπεδο της νοημοσύνης μας βασίζεται όχι μόνο στα γονίδια που έτυχε να έχουμε, αλλά και σε κάποιες δραστηριότητες που μπορεί να φανούν χρήσιμες όχι μόνο επειδή είναι διασκεδαστικά, αλλά όπως έχουν αποδειχθεί, μας κάνουν πιο έξυπνους.
Στο #eli σας παρουσιάζουμε μερικές ιδέες για το πως μπορείτε να αξιοποιήσετε σωστά τον χρόνο σας και να βγείτε κερδισμένοι.
Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου.
Η μουσική παράγει μία ευχαρίστηση στον άνθρωπο, χωρίς την οποία δεν μπορεί να ζήσει. – Κομφούκιος
Έχουμε ξαναμιλήσει για τα οφέλη της μουσικής, όπως μπορείτε να δείτε και στο προηγούμενο ποστ μας με ένα κλικ εδώ. Με λίγα λόγια, ενεργοποιεί νέα εγκεφαλικά κύτταρα, απελευθερώνει ντοπαμίνη, ενισχύει τις απομνημονευτικές μας ικανότητες και άλλα πολλά! Μπορείτε να αρχίσετε να μάθετε ένα όργανο σε οποιαδήποτε ηλικία, χωρίς να περιορίζετε τον εαυτό σας! Ποιό θα είναι αυτό, κιθάρα; Πιάνο; Ντραμς; Όποιο και να είναι, αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο και βάλτε την μουσική στο πρόγραμμα σας.
Επισκεφτείτε το κοντινό σας βιβλιοπωλείο και αγοράστε ένα βιβλίο που σας κέντρισε το ενδιαφέρον.
Η ανάγνωση των καλών βιβλίων είναι σαν τη συνομιλία με τους τελειότερους ανθρώπους του παρελθόντος. – Ρενέ Ντεκάρτ
Όχι μόνο θα περάσετε δημιουργικά την ώρα σας, αλλά ταυτόχρονα εμπλουτίζετε τις γνώσεις σας, αποκτάτε πιο προσεγμένο λεξιλόγιο, και φυσικά η ανάγνωση βιβλίων είναι ένα χόμπι που έχει αποδείξει πως μπορεί να μας απαλλάξει από το άγχος, το στρες, και να μας ηρεμήσει. Έτσι, θα μπορείτε από εδώ και πέρα να συμμετέχετε σε κάθε είδους συζήτηση, να εκφέρετε απόψεις και να τις στηρίζετε με δυνατά επιχειρήματα.
10 λεπτά διαλογισμό κάθε μέρα.
Ο διαλογισμός θα μας βοηθήσει να έχουμε καλύτερη υγεία, καλύτερη συγκέντρωση και θα νιώθουμε πνευματική και σωματική ευεξία που θα μας βοηθήσει να δημιουργούμε καλύτερες σχέσεις.
Ο διαλογισμός είναι μία δραστηριότητα που παραδοσιακά ανήκει στην κουλτούρα του βουδισμού. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που το εξασκούν καθημερινά χωρίς να έχουν κάποια σχέση με την θρησκεία από την οποία προέρχεται. Πώς μπορεί να μας βοηθήσει; Έρευνα έχει δείξει ότι αναπτύσσει νέες περιοχές στον εγκέφαλο, και θέτει σε λειτουργία κύτταρα που μέχρι τώρα βρίσκονταν σε κατάσταση αδράνειας.
Στο Πανεπιστήμιο της Lille της Γαλλίας, οι φοιτητές που έκαναν τουλάχιστον 5 λεπτά διαλογισμό κάθε μέρα είχαν υψηλότερη βαθμολογία σε σχέση με άλλους. Αν λοιπόν θέλετε και εσείς να κάνετε κάτι για να αυξήσετε το IQ σας ή να προετοιμαστείτε κατάλληλα για εξετάσεις, δοκιμάστε να κάνετε διαλογισμό ακόμη και από την άνεση του σπιτιού σας.
Συχνή γυμναστική.
Απλές ασκήσεις γυμναστικής μπορούν να αυξήσουν κατά 15% την λειτουργία του εγκεφάλου και να μειώσουν τις πιθανότητες Αλτσχάιμερ σε μεγαλύτερη ηλικία. – Έρευνα στο Πανεπιστήμιο Illinois
΄Νους υγιή εν σώματι υγιή’ έλεγαν οι αρχαίοι, δεν είχαν άδικο. Η σωματική άσκηση δεν βοηθάει μόνο στην διατήρηση της φυσικής μας κατάστασης, αλλά μας κρατάει σε εγρήγορση, και συμβάλλει στην δημιουργία νέων κυττάρων στον εγκέφαλο που είναι υπεύθυνα για την μνήμη μας. Εξάλλου, ο εγκέφαλος είναι ένας άλλος μυς στον ανθρώπινο οργανισμό.
Μαγειρέψτε διαφορετικά γεύματα κάθε μέρα!
Όσο περίεργο και αν σας φαίνεται, η ενασχόληση με την μαγειρική μας κάνει πιο δημιουργικούς, ενισχύει τις αισθήσεις μας, και βελτιώνει την ικανότητα μας να ελέγχουμε ακόμα και τις λεπτομέρειες. Επίσης, μας κάνει πιο προσεχτικούς και ακριβείς.
Εσείς ποιό χόμπι θα προτιμήσετε; 🙂