Φίλοι μου, όλοι ξέρουμε πως ζούμε σε μία κοινωνία που η κατανάλωση συνεχώς αυξάνεται. Η θέση και το στάτους που θα έχουμε αντανακλά τα υλικά αγαθά που κατέχουμε.
Η μονάδα μέτρησης της ευτυχίας ή της επιτυχίας είναι τα χρηματικά ποσά, το σπίτι, οι ηλεκτρονικές συσκευές, ακόμα και ο αριθμός των φίλων που έχουμε, για να αισθανόμαστε κοινωνικά αποδεκτοί.
Άρα, τι συνέβη; Είναι σήμερα ο κόσμος πιο ευτυχισμένος; Είναι η ζωή μας πιο απλή και εύκολη; Έχει οδηγήσει η υπερκατανάλωση στην ψυχική ηρεμία και την προσωπική ολοκλήρωση; Η απάντηση που μπορούμε να δώσουμε είναι όχι.
Σίγουρα δεν είναι πιο απλή, και σίγουρα ο δρόμος προς την ευτυχία είναι δύσκολα προσβάσιμος.
Έχουμε προσέξει την ανακούφιση που νιώθουμε κάθε φορά που πετάμε άχρηστα αντικείμενα, απολαμβάνουμε τον άδειο χώρο, και ασυνείδητα αισθανόμαστε πιο ελεύθεροι.
Μία απλοποιημένη ζωή επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε, τα συναισθήματα μας και τις πράξεις μας καθημερινά. Γι’αυτό και θα σας δώσουμε σήμερα 5 απλές συμβουλές για να απαλλαγείτε από την βαβούρα της σύγχρονης κοινωνίας και να πετάξετε ό,τι έχει αρνητική επίδραση πάνω σας. Όπως λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι, ”less is more”
1.Παράτησε τις αρνητικές σκέψεις
Ως άνθρωποι, σπαταλάμε υπερβολικό χρόνο σκεπτόμενοι το χειρότερο σενάριο που μπορεί να μας συμβεί, και το χειρότερο που μπορεί να εισβάλλει στην ζωή μας και να μας χαλάσει την ισορροπία. Αν και πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα αρνητικά συναισθήματα και να μην φοβόμαστε να έρθουμε αντιμέτωποι με αυτά, οι αρνητικές σκέψεις είναι πιο επικίνδυνες όσο περισσότερο ασχολούμαστε με αυτές.
Θα μεγαλώνουν συνεχώς, θα εξαπλώνονται σε κάθε τομέα, και δεν θα κάνουν τίποτα πέρα από το να δηλητηριάζουν κάθε όμορφη στιγμή. Συναισθήματα όπως η ζήλια, η μιζέρια δεν πρέπει να έχουν χώρο στην ζωή μας. Ας τα αντικαταστήσουμε λοιπόν με ένα χαμόγελο και αισιοδοξία, παρά τις δυσκολίες.
Επίσης, καλό θα ήταν να μάθουμε να συγχωρούμε ανθρώπους που μας έχουν πληγώσει, όχι επειδή μας το ζήτησαν, αλλά για να απαλλαγούμε εμείς από το βάρος και να μπορέσουμε να συνεχίσουμε, ακόμα και αν αυτοί οι συγκεκριμένοι δεν την αξίζουν την συγχώρεση μας.
2.Μείωσε το χρόνο που σπαταλάς μπροστά από μία οθόνη
Πόσες ώρες καθόμαστε με ένα κινητό στο χέρι; Πόσες ώρες καθόμαστε σε έναν καναπέ βλέποντας σειρές και ταινίες; Ωραίο είναι αυτό μερικές φορές, δεν λέω, αλλά στην δική μας περίπτωση νομίζω συμβαίνει σε καθημερινή βάση, και δεν μας αφήνει να ασχοληθούμε με δραστηριότητες που όντως έχουν να μας προσφέρουν κάτι το σημαντικό και το ουσιαστικό που θα γεμίσει την ζωή μας. Οι άπειρες εικόνες στο Instagram, οι αμέτρητες σειρές στο Netflix, δεν θα γεμίσουν το κενό μέσα μας, σε αντίθεση η επαφή με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, η επαφή με την φύση, ακόμα και ο χρόνος που θα περάσουμε μόνοι μας, χωρίς καμία παρέα και χωρίς καμία ηλεκτρική συσκευή θα είναι πιο χρήσιμος.
3. Μη χρησιμοποιείς τις λέξεις άσκοπα, μην λες ό,τι δεν εννοείς.
Αυτό δεν σημαίνει να μιλάς λιγότερο, η να μην εκφράζεις τα συναισθήματα σου. Σημαίνει να μην χρησιμοποιείς λέξεις με βαθύ νόημα για να περιγράψεις προσωρινές, ανούσιες και ασήμαντες καταστάσεις.
Για παράδειγμα, αν άρχισες να βγαίνες με κάποιον, δεν θα ήταν το ιδανικό να ανακοινώνεις σε όλους πως γνώρισες τον άνθρωπο της ζωής σου, που μπορεί όντως να είναι, απλά να είσαι πιο επιλεκτικός έτσι ώστε να μην χάνουν οι λέξεις το νόημα τους.
4. Να απαλλαγείς όσο μπορείς από άχρηστα αντικείμενα και υλικά αγαθά
Τα υλικά αγαθά και τα μηχανήματα γενικότερα έχουν απίστευτη επίδραση καθημερινά πάνω μας. Μας αποσπούν την προσοχή, μας αποσυντονίζουν, και μας κάνουν να χάνουμε τον χρόνο μας, που όπως είπαμε προηγουμένως, θα μπορούσαμε να περάσουμε πιο δημιουργικά.
Όσο περίεργο και αν φαίνεται, ευτυχισμένο δεν θα σε κάνει ένα νέο κινητό,ή το φόρεμα που τόσο πολύ θέλεις να αγοράσεις, αλλά οι άνθρωποι που έχεις δίπλα σου και οι εμπειρίες που ζεις μαζί τους. Να τους υπενθυμίζετε την αγάπη σας, μπορεί να μην είναι μαζί σας για πάντα.
5. Μείωσε τα ανθυγιεινά φαγητά
Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξέρουμε τι βάζουμε στο σώμα μας. Ας κάνουμε μία προσπάθεια να μειώσουμε όσα καταστρέφουν τον οργανισμό μας, αφενός την σωματική μας κατάσταση, και την ψυχολογική κατάσταση αφετέρου. Ας πάρουμε αποφάσεις για τις οποίες ο μελλοντικός μας εαυτός θα μας ευχαριστεί.