TRENDING

Σιγκαπούρη, No1 στο εκπαιδευτικό σύστημα: απόφοιτοι από τα σχολεία της Σιγκαπούρης είναι χρόνια μπροστά από τους δυτικούς ομολόγους τους!

Για χρόνια τώρα, η Σιγκαπούρη έχει αναγνωριστεί ότι κατέχει ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο, υποστηρίζοντας την πρώτη θέση στην πιο πρόσφατη κατάταξη PISA.

Οι εκθέσεις και τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνα δείχνουν ότι οι απόφοιτοι από τα σχολεία της Σιγκαπούρης είναι χρόνια μπροστά από τους δυτικούς ομολόγους τους και παρέχουν επαρκή στοιχεία για να ονομάσουν τη Σιγκαπούρη την υπερδύναμη του 21ου αιώνα στην εκπαίδευση.

Οι εκπαιδευτικές άριστες επιδόσεις της Σιγκαπούρης δεν περιορίζονται μόνο σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης ήταν το πανεπιστήμιο με το υψηλότερο επίπεδο παιδείας και μόρφωσης στην Ασία για τα τελευταία δύο χρόνια.

Αυτό που κάνει το ρεκόρ της Σιγκαπούρης ακόμη πιο εντυπωσιακό, είναι ότι αυτή η πρόοδος έχει επιτευχθεί μέσα σε λίγες δεκαετίες. Όταν η Σιγκαπούρη κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Μαλαισία το 1965, το κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας ήταν $500, και το εκπαιδευτικό σύστημα διαχωρίζονται ανάλογα με την εθνικότητα και τη θρησκεία.

Για την αντιμετώπιση αυτών των ανισοτήτων, οι ηγέτες της χώρας εισήγαγαν αμέσως μια καθολική χρηματοδότηση από το κράτος για το εκπαιδευτικό σύστημα που προώθησε τα ιδεώδη της αξιοκρατίας. Από τότε, η εκπαίδευση έχει παραμείνει στην πρώτη γραμμή της όρασης της Σιγκαπούρης για την ανάπτυξη και έχει συμβάλει στην αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος της χώρας, η οποία έχει πλέον φτάσει  $55.000.

Η εκπαιδευτική επιτυχία της Σιγκαπούρης έχει ευρέως αποδοθεί σε τρεις παράγοντες: τα προγράμματα σπουδών (ύλη μαθημάτων), την παιδαγωγική και η άρτια κατάρτιση των εκπαιδευτικών.

Η Σιγκαπούρη ξεκίνησε μία σειρά μεταρρυθμίσεων, με την υιοθέτηση ενός νέου εκπαιδευτικού οράματος, «Σκεπτόμενα Σχολεία, Εκμάθηση Έθνους», η οποία τόνισε την καινοτομία, τη δημιουργικότητα και τη διά βίου μάθηση.

Τα στερεά θεμέλια των μαθητών στην ανάγνωση και αριθμητική μπορεί να αποδοθούνν σε δύο καινοτομίες που εισήχθησαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η προσέγγιση στην αγγλική γλώσσα, που αναπτύχθηκε για την εξασφάλιση της πολύγλωσσίας στους μαθητές της χώρας και έλαβε μια σταθερή βάση στην παιδεία, καθώς και η ”Μέθοδος Mastery” για τα Μαθηματικά.

Aυτή η μέθοδος της Σιγκαπούρης αποδείχθηκε τόσο επιτυχημένη που έχει ολοένα περισσότερους θαυμαστές και έχει εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές. Στοιχεία αυτής της προσέγγισης περιλαμβάνουν άφθονο χρόνο στον μαθητή να επικεντρωθεί στις βασικές μαθηματικές αρχές μέσω μιας σειράς ασκήσεων επίλυσης προβλημάτων για να γίνει ικανός σε κάθε βήμα της μάθησης του – δεν προχωράει παρακάτω μέχρι να κατακτηθεί ενδελεχώς κάθε δεξιότητα.

Παράλληλα με την επιτυχημένη εφαρμογή σύγχρονων παιδαγωγικών μεθόδων, η Σιγκαπούρη έχει επίσης επωφεληθεί από την επένδυση στην ανάπτυξη επαρκώς καταρτισμένων εκπαιδευτών. Αυτό έχει επιτευχθεί με την επιλογή των εκπαιδευτικών από το τρίτο καλύτερο Λύκειο της χώρας και στη συνέχεια με την παροχή εντατικής εκπαίδευσης στο Εθνικό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης (ΝΙΕ). Κατά τα πρώτα χρόνια του αποφοίτου στην πραγματική τάξη, εξακολουθεί να υπάρχει μια στενή σχέση συνεργασίας με το ΝΙΕ για να υποστηρίξει το νέο δάσκαλο.
H έρευνα και η ανάπτυξη στα πανεπιστήμια έχει επίσης προτεραιότητα από την κυβέρνηση και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (NUS), ειδικότερα, έχει ωφεληθεί από την διορατική πολιτική που έχουν δώσει στα ιδρύματα τα απαραίτητα επίπεδα αυτονομίας και επαρκή χρηματοδότηση για να είναι σε θέση να καινοτομούν.

Η δια βίου μάθηση είναι ένας άλλος τομέας στον οποίο η Σιγκαπούρη έχει θέσει παραδείγματα που άλλα έθνη ακολουθούν τώρα. Το 2016, η χώρα εισήγαγε τις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες SkillsFuture, για την παροχή εκπαίδευσης στους ενήλικες με το κίνητρο και την οικονομική υποστήριξη, για την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων. Ο στόχος του προγράμματος είναι να υποστηρίξει την φιλοδοξία της χώρας ώστε να γίνει μια ισχυρή οικονομία με την προηγμένη τεχνολογική υποδομή, υψηλότερο βιοτικό επίπεδο και μια εξαιρετικά αναπτυγμένη οικονομία.
Δεδομένης των μοναδικών συνθηών της Σιγκαπούρης, το καθεστώς της πόλης-κράτους ως εκπαίδευση υπερδύναμη μοιάζει ασφαλής, και είναι απίθανο να αμφισβητηθεί για το εγγύς μέλλον.

  • Ακολουθήστε μας και στο Facebook:

Eli
Το online περιοδικό ELI, λάτρης της μόδας και της ομορφιάς, είναι κοντά σου από το 2016 και σε εμπνέει να βγάζεις προς τα έξω τον καλύτερό σου εαυτό! Η ομάδα μας αποτελείται από fashionholics και beauty junkies που αγαπάνε να μοιράζονται μαζί σου συμβουλές για το make up, την ομορφιά, και την μόδα! Είμαστε εδώ για να κάνουμε reviews τα τελευταία προϊόντα, να δώσουμε styling tips και οτιδήποτε έχει σχέση με το lifestyle. Σου λύνουμε κάθε απορία και να είσαι σίγουρος-η θα σου απαντήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται!

Leave a Response