Όλοι ξέρουμε κάποιον που τείνει να ξενυχτάει σχεδόν κάθε βράδυ με αποτέλεσμα να μην ξεκουράζεται αρκετά. Μπορεί να είναι ένας από τους γονείς μας, ένας φίλος, ή εμείς οι ίδιοι, οποιαδήποτε και να είναι η περίπτωση, και ανεξαρτήτως τις συνθήκες και τους λόγους που κάποιος ξενυχτάει,  η έλλειψη ύπνου έχει αποδείξει ότι έχει πιο σοβαρές επιπτώσεις απ΄ότι φανταζόμασταν.

shutterstock_283425965

Αρχικά, όπως πληροφορούμαστε από το άρθρο του Steven Holbrook για την έρευνα που έκανε σε άτομα που συνηθίζουν να ξενυχτάνε για να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους, να διαβάσουν για εξετάσεις ή για να δουλέψουν, η έλλειψη ύπνου παρουσιάζει προβλήματα στην διαχείριση χρόνου και οι άνθρωποι τείνουν να υιοθετούν ανεύθυνες ή ασυνεπείς συμπεριφορές. Όταν νομίζουμε ότι έχουμε άπλετο χρόνο στην διάθεση μας, τόσο περισσότερο τα αφήνουμε για αργότερα, και αναγκαζόμαστε να θυσιάσουμε τις ώρες ξεκούρασης αναγκαίες για τον οργανισμό μας.

Επίσης, οι άνθρωποι που ξενυχτάνε συνεχώς παρουσίασαν περισσότερες ψυχολογικές διαταραχές, όπως συμπτώματα κατάθλιψης, απαισιοδοξίας, νευρικές κρίσεις καθώς και υψηλά επίπεδα άγχους.  Για να μπορέσει κανείς να αντισταθεί στον ύπνο θα χρειαστεί πολλούς καφέδες, ενεργειακά ποτά και φαγητό. Με αυτό τον τρόπο αλλάζουν οι διατροφικές συνήθειες και υιοθετούμε πιο ανθυγιεινές. Αν λοιπόν δεν βρούμε μία λύση, θα δούμε τον εαυτό μας σε λίγα χρόνια με διάφορα σωματικά προβλήματα που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν ήμασταν πιο προσεκτικοί με αυτά που καταναλώναμε. Επίσης, σύμφωνα με μία έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, η έλλειψη ύπνου αυξάνει τις πιθανότητες εμφράγματος σε μεγαλύτερη ηλικία.

woman-after-all-nighter-700_0

Μία άλλη αρνητική επίδρασης της στέρησης του ύπνου είναι η εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, καθώς επηρεάζεται ο τρόπος ρύθμισης της γλυκόζης. Ο μεταβολισμός μας είναι πιο αργός, και ως συνέπεια τείνουμε να βάζουμε πιο εύκολα κιλά. Όσοι προσπαθούν να αρχίσουν μία δίαιτα ας αρχίσουν με το να βάλουν τον ύπνο στο πρόγραμμα τους!

large (1)

Τέλος, όσοι φοιτητές νομίζουν ότι με το ξενύχτι θα καταφέρουν να πετύχουν στις εξετάσεις είναι γελασμένοι καθώς με βάση τις έρευνες του αρθρογράφου Holbrook η μνήμη μας αρχίζει να υπολειτουργεί και να μην αποδίδουμε 100% στις εξετάσεις. Στατιστικά δηλώνουν ξεκάθαρα ότι ο μέσος όρος των μαθητών που ξεκουράζονται και κοιμούνται τουλάχιστον 6 ώρες είναι πιο υψηλός από των άλλων.

Εννοείται πως θα υπάρχουν φορές που θα χρειαστεί να ξενυχτήσουμε είτε με την θέληση μας είτε γιατί μας το επιβάλλουν οι συνθήκες, αλλά πρέπει να φροντίζουμε να αναπληρώνουμε τον χαμένο ύπνο και να βρίσκουμε χρόνο για τον εαυτό μας έτσι ώστε να ξεκουραζόμαστε και να ανακτήσουμε τις δυνάμεις.

  • Ακολουθήστε μας και στο Facebook:

Eli
Το online περιοδικό ELI, λάτρης της μόδας και της ομορφιάς, είναι κοντά σου από το 2016 και σε εμπνέει να βγάζεις προς τα έξω τον καλύτερό σου εαυτό! Η ομάδα μας αποτελείται από fashionholics και beauty junkies που αγαπάνε να μοιράζονται μαζί σου συμβουλές για το make up, την ομορφιά, και την μόδα! Είμαστε εδώ για να κάνουμε reviews τα τελευταία προϊόντα, να δώσουμε styling tips και οτιδήποτε έχει σχέση με το lifestyle. Σου λύνουμε κάθε απορία και να είσαι σίγουρος-η θα σου απαντήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται!