Τι προκαλεί την χαρά όταν ασκούμαστε;
Οι περισσότεροι από εμάς έχουν επίγνωση του τι συμβαίνει στο σώμα όταν ασκούμαστε. Χτίζουμε περισσότερο μυ ή περισσότερη αντοχή. Αισθανόμαστε πως καθημερινές δραστηριότητες όπως το ανέβασμα σκάλας γίνεται ευκολότερες αν η άσκηση είναι τακτική. Όταν πρόκειται για τον εγκέφαλο και τη διάθεση μας όμως, η σύνδεση δεν είναι τόσο σαφής.

 

Η φράση που ‘πετάμε’ στις συζητήσεις με την παρέα μας <<οι ενδορφίνες απελευθερώνονται>> είναι περισσότερο κάτι που λέμε γύρω μας για να ακουγόμαστε ενήμεροι, χωρίς πραγματικά να ξέρουμε τι σημαίνει. Αυτό που συμβαίνει είναι το εξής:

Αν ξεκινήσετε να αθλείστε, το μυαλό σας το αναγνωρίζει αυτό ως μια στιγμή του στρες. Είναι κάτι στο οποίο δεν έχει συνηθίσει, δεν ξέρει πως να το διαχειριστεί. Καθώς αυξάνεται η πίεση της καρδιάς σας, ο εγκέφαλος σκέφτεται ότι είτε βρίσκεστε στην διαδικασία της καταπολέμησης του εχθρού ή ότι προσπαθείτε να ξεφύγετε από αυτό. Για να προστατέψετε τον εαυτό σας και το μυαλό σας από το άγχος, θα απελευθερωθεί στο σώμα σας μια πρωτεΐνη που ονομάζεται BDNF. Αυτό το BDNF έχει προστατευτική και επανορθωτική δράση για τους νευρώνες της μνήμης  σας. Γι ‘αυτό συχνά αισθανόμαστε χαρούμενοι μετά από την γυμαστική, με περισσότερη πνευματικη εγρήγορση.

Ταυτόχρονα, οι ενδορφίνες, μια άλλη χημική ουσία για την καταπολέμηση του στρες, απελευθερώνονται στον εγκέφαλο. Αυτές οι ενδορφίνες τείνουν να ελαχιστοποιήσουν την ταλαιπωρία της άσκησης, μπλοκάρουν την αίσθηση του πόνου, καθώς ακόμη συνδέονται με ένα αίσθημα ευφορίας.

Έτσι, το BDNF και οι ενδορφίνες είναι οι λόγοι που η γυμναστική μας κάνει να νιώθουμε τόσο καλά. Αυτό που είναι τρομακτικό μερικές φορές είναι ότι έχουν μια πολύ παρόμοια και εθιστική συμπεριφορά, όπως η μορφίνη, ηρωίνη ή νικοτίνη. Η μόνη διαφορά; Η γυμναστική, σε αντίθεση με τις ουσίες, μας κάνει καλό.

Τώρα, αυτό ακούγεται πολύ ωραίο, αλλά το να αρχίσεις να ασκείσαι τακτικά ή ακόμη και καθημερινά είναι  πιο εύκολο γραμμένο από ό, τι εφαρμοσμένο. Σύμφωνα με τον Charles Duhigg, συγγραφέα του New York Times και best seller, το παν είναι η δύναμη της συνήθειας: Αυτό σημαίνει ότι η καθημερινή άσκηση μπορεί να ανοίξει το δρόμο όχι μόνο για την ευτυχία, αλλά και την ανάπτυξη σε όλους τους άλλους τομείς της ζωής σας.

Βάλτε τα ρούχα γυμναστικής σας ακριβώς πάνω από το ξυπνητήρι ή το τηλέφωνό σας όταν πηγαίνετε για ύπνο: Αυτή η τεχνική ακούγεται μάλλον απλή, αλλά είναι αποτελεσματική, γιατί θα είναι πιο εύκολο να πείσετε τον εαυτό σας να σηκωθεί από το κρεβάτι!

  • Ακολουθήστε μας και στο Facebook:

Eli
Το online περιοδικό ELI, λάτρης της μόδας και της ομορφιάς, είναι κοντά σου από το 2016 και σε εμπνέει να βγάζεις προς τα έξω τον καλύτερό σου εαυτό! Η ομάδα μας αποτελείται από fashionholics και beauty junkies που αγαπάνε να μοιράζονται μαζί σου συμβουλές για το make up, την ομορφιά, και την μόδα! Είμαστε εδώ για να κάνουμε reviews τα τελευταία προϊόντα, να δώσουμε styling tips και οτιδήποτε έχει σχέση με το lifestyle. Σου λύνουμε κάθε απορία και να είσαι σίγουρος-η θα σου απαντήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται!