Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι πιο στενάχωρο από το να τελειώνει το αγαπημένο σου make up foundation, ή το κονσίλερ σου – ή μάλλον μπορώ- να χρησιμοποιείς τα καλλυντικά ενώ έχουν λήξει!
Πιστεύεις ότι δεν υπάρχει πρόβλημα; Αυτά που θα διαβάσεις παρακάτω θα σου αλλάξουν σίγουρα την γνώμη. Είμαι μία beauty junkie, το παραδέχομαι! Αυτό σημαίνει ότι κάθε μέρα ψάχνω συνέχεια νέα καλλυντικά, νέους τρόπους να βάφομαι, multi purpose προϊόντα ομορφιάς, και όλα τα σχετικά!
Έχω ανακαλύψει όλα τα αρνητικά που μπορεί να επιφέρουν τα ληγμένα καλλυντικά στην επιδερμίδα και την υγεία σου. Αν θέλεις να ενημερωθείς και εσύ, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι scroll down και να τα δεις όλα.
Βλέπεις το παραπάνω σύμβολο; Βρίσκεται σε όλα τα καλλυντικά σου και δείχνει τους μήνες που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αφού έχει ήδη ανοιχτεί. Για να το υπολογίσεις σωστά, γράψε τον μήνα που αγόρασες ένα προϊόν για να ξέρεις για πόσο καιρό ακόμα μπορείς να το βάζεις στην επιδερμίδα σου.
Δες τους παρακάτω γενικούς κανόνες για τα καλλυντικά και πόσο καιρό μπορείς να τα έχεις στο νεσεσέρ σου:
3-6 μήνες: mascara & eyeliner
Τα υγρά καλλυντικά ματιών είναι συχνός τρόπος να μολύνεις την ευαίσθητη περιοχή γύρω αλλά και μέσα στα μάτια.
- Αυτό σημαίνει ότι μετά το άνοιγμα μιας μάσκαρας και υγρού eyeliner, έχεις μέχρι 6 μήνες για να τα χρησιμοποιείς πριν θέσεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο.
Δεν θέλεις να ξυπνήσεις ένα πρωί και να έχεις κόκκινα πρησμένα μάτια, ή ξαφνικά να αρχίσουν να τσούζουν τα μάτια σου μέχρι να δακρύσεις!
6-12 μήνες: make up foundations & κονσίλερ
- Τα υγρά μέικ απ και τα κονσίλερ γενικά αντέχουν περισσότερο στο χρόνο από τις μάσκαρες και τα eyeliners. Για να μην μεταφερθούν βακτήρια στο πρόσωπο πρόσεχε να έχεις καθαρά χέρια και καθαρά σφουγγαράκια make up.
Το προτιμότερο είναι να τα πλένεις μετά από κάθε χρήση με απαλό καθαριστικό, ή να τα αφήνεις σε ζεστό νερό. Αν δεν έχεις χρόνο γι’αυτό, τότε μία φορά την εβδομάδα βρες μία ώρα να καθαρίσεις τα πινέλα μακιγιάζ και τα σφουγγαράκια.
- Οι κρέμες αντι-γήρανσης που περιέχουν συστατικά όπως η ρετινόλη και η βιταμίνη C τείνουν να λήγουν νωρίτερα.
Οι κρέμες, οι οροί/σέρουμ, και τα έλαια οξειδώνονται όταν τα χρησιμοποιούμε, πράγμα που σημαίνει ότι όταν τα συστατικά τους συνδυάζονται με το οξυγόνο, μπορούν να μεταλλαχθούν, και να σταματούν να είναι τόσο αποτελεσματικά όσο ήταν.
- Τα προϊόντα ντεμακιγιάζ, όπως το νεράκι μισελέρ μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι και 6 μήνες- μάξιμουμ! Το ίδιο ισχύει και για τα καθαριστικά προσώπου καθημερινής χρήσης και τις περισσότερες κρέμες ενυδάτωσης.
Αν έχεις ξηρή επιδερμίδα, είναι σημαντικό να βάζεις toner αφού ξεβαφτείς, και να το εντάξεις γενικά στην καθημερινή σου ρουτίνα.
- Δεν λήγουν γρήγορα, και συγκεκριμένα ένα τόνερ μπορεί να διατηρηθεί μέχρι ένα χρόνο.
1-2 χρόνια: πούδρες, σκιές, κραγιόν
- Οι πούδρες δεν προσφέρουν καλό περιβάλλον στα βακτήρια για να ευδοκιμήσουν, καθώς είναι πολύ ξηρά, το οποίο σημαίνει ότι καλλυντικά όπως: σκιές, bronzers, ρουζ και highlighter, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τα υγρά προϊόντα.
Ωστόσο, όταν χρησιμοποιείτε σφουγγάρια ή βούρτσες και πινέλα, έλαια από το πρόσωπό σας να κολλάνε και να αποθηκεύονται σε αυτά και να μεταδίδονται βακτήρια και μικρόβια.
- Τα κραγιόν, τα lip gloss και μολύβια χειλιών συσκευάζονται συνήθως με αιθέρια έλαια και paraben, που φυσικά τους βοηθάει να ζήσουν περισσότερο.
Αν ξύνεις τα μολύβια χειλιών και ματιών τότε αποβάλλεις τις μολυσμένες άκρες και βοηθάς στο να είναι πιο καθαρά.
- Τα μολύβια ματιών, επίσης, μπορείς να τα χρησιμοποιείς μέχρι 3 χρόνια, αλλά, αν είχες κάποια μόλυνση πρέπει να αγοράσεις νέα καλλυντικά για το μακιγιάζ ματιών για να μην επαναληφθεί.
2-3 χρόνια: βερνίκια νυχιών
Μερικά όμως ξεραίνονται, και αυτό δείχνει από μόνο του ότι είναι καιρός να το πετάξεις!
- Τα βερνίκια νυχιών είναι από τα προϊόντα που αντέχουν περισσότερο στο χρόνο και μπορείς να έχεις στο νεσεσέρ σου μέχρι 3 χρόνια.
Αρώματα
Οι κολόνιες μπορεί να αντέξουν για χρόνια, αρκεί να είναι σε μέρος δροσερό και να αποφύγουν την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, στην ζέστη και να κρατάς πάντα το καπάκι.
- Τα αρώματα λήγουν μετά από 8 χρόνια. Αν θέλεις να τα κρατήσεις για τόσο πολύ καιρό, τότε διατήρησέ τα είτε στο ψυγείο είτε σε ένα ράφι μέσα στη ντουλάπα.
Οργανικά & βιολογικά καλλυντικά
Τα φυσικά προϊόντα ομορφιάς είναι άλλο θέμα που πρέπει να δώσεις προσοχή: Αν και αγαπάμε τα οργανικά και τα vegan καλλυντικά, επειδή δεν περιέχουν χημικά ή συντηρητικά, αυτό σημαίνει ότι δεν διαρκούν πολύ.
Τα do’s & dont’s των καλλυντικών
- Καθάρισε τα πινέλα μακιγιάζ μία φορά την εβδομάδα-τουλάχιστον.
- Μην ξεχνάς πότε αγοράζεις τα καλλυντικά.
- Κράτα όσα καλλυντικά μπορείς στο ψυγείο για να επεκτείνεις την διάρκεια.
- Μην αγοράζεις πολλά καλλυντικά μαζί.
- Πέταξε όσα καλλυντικά μυρίζουν περίεργα ή έχουν αλλάξει χρώμα.
- Μην προσθέτεις νερό σε καλλυντικά και προϊόντα (π.χ. βερνίκια) τα οποία έχουν ξεραθεί.
- Πλένε τα χέρια σου πριν βαφτείς.
- Μην συνεχίσεις να χρησιμοποιείς καλλυντικά που σου προκάλεσαν οποιαδήποτε περίεργη αντίδραση στο δέρμα, από το πιο μικρό σπυράκι μέχρι και κοκκινίλες.