”Kundalini”, πρόκειται από μια σανσκριτική λέξη που σημαίνει είτε “κουλουριασμένος» ή ”συσπείρωση σαν ένα φίδι.” Υπάρχουν πολλές ερμηνείες γι’αυτή την φράση, και οι περισσότερες συνδέονται με την φύση του φιδιού.

kundalini

Η έννοια της Kundalini προέρχεται από τη φιλοσοφία της αρχαίας Ινδίας και αναφέρεται στην νοημοσύνη πίσω από την αφύπνιση μέσω της γιόγκα και την πνευματική ωρίμανση. Θα μπορούσε να θεωρηθεί από ένα γιόγκι ως ένα είδος θεότητας, ως εκ τούτου, την περιστασιακή κεφαλαιοποίηση του όρου.

Η Kundalini Yoga είναι μία στοχαστική πειθαρχία – ή ένα σύστημα διαλογισμού με τεχνικές και κινήσεις – εντός της γιογκικής παράδοσης που επικεντρώνεται στην ψυχο-πνευματική ανάπτυξη και τις δυνατότητες του σώματος για την ωρίμανση. Η πρακτική της Kundalini Yoga αποτελείται από  σωματικές στάσεις, εκφραστικές κινήσεις και εκφράσεις,καθώς και διάφορους βαθμούς συγκέντρωσης.

movkundalini

Οι κινήσεις και το σώμα δεν πρέπει – σύμφωνα με ορισμένους μελετητές της θρησκείας – να θεωρηθούν απλές διατάσεις. Η έννοια της ζωής-ενέργειας – pranotthana – είναι κεντρικής σημασίας για την πρακτική και την κατανόηση της Kundalini Yoga. Δίνει επίσης ιδιαίτερη προσοχή στο ρόλο της σπονδυλικής στήλης και στο ενδοκρινικό σύστημα στην κατανόηση της  αφύπνισης μέσω της γιόγκα. Πρόσφατα, έχει σημειωθεί ένα μεγάλο ενδιαφέρον στο πλαίσιο της ιατρικής κοινότητας για να μελετήσει τις φυσιολογικές επιδράσεις του διαλογισμού, και μερικές από αυτές τις μελέτες έχουν εφαρμόσει την πειθαρχία της Κουνταλίνι Γιόγκα.

Μέσα σε ένα δυτικό πλαίσιο κατανόησης, συνδέεται συχνά με την στοχαστική ή θρησκευτική πρακτική που θα μπορούσε να προκαλέσει μια αλλαγμένη κατάσταση της συνείδησης, είτε αυθόρμητα, μέσα από ένα είδος γιόγκα, μέσα από ψυχεδελικά ναρκωτικά, ή μέσω μιας μεταθάνατης εμπειρίας.

kundalini_yogapyr

Αυτή η εμφάνιση είναι επίσης γνωστή και ως “Αφύπνιση πράνα”. Ο όρος πράνα (prana) ερμηνεύεται ως ζωτικής σημασίας, καθώς ενισχύει την δύναμη για ζωή στο σώμα. Η ανύψωση ή η ενίσχυση της ενέργειας για ζωή ονομάζεται pranotthana. Αυτή η ενέργεια ερμηνεύεται ως φαινόμενο που ξεκινά μια περίοδο, ή μια διαδικασία πνευματικής ανάπτυξης. Ωστόσο, οι δύο αυτές ιδέες, κουνταλίνι και πράνα διαφοροποιούνται στις ασκήσεις γιόγκα.

Το κείμενο-πηγή για την έννοια της Κουνταλίνι είναι το “Hatha Yoga Pradipika” που  γράφτηκε από τον Σουάμι Svatmarama (αγγλική μετάφραση, 1992) κάπου μεταξύ των δωδέκατο και δέκατο πέμπτο αιώνα. Οποιαδήποτε εξέταση του θέματος θα πρέπει να περιλαμβάνει αυτό το έργο. Η Pradipika είναι μία από τις μετέπειτα εξελίξεις στα ιερά κείμενα της γιόγκα.

Πρόκειται για μία κατάσταση που περιέχει τεχνικές αναπνοής ως στόχο να ενισχύσει την κατάσταση της «πράνα» στο σώμα. Όλα αυτά, σύμφωνα με την παράδοση, πρέπει να συνοδεύονται από παρατεταμένη και αδιάσπαστη πρακτική διαλογισμού, το οποίο σίγουρα έχει τις δυσκολίες του και δεν καταφέρνει ο κάθε γιόγκι να το ενσωματώσει ολοκληρωτικά στην πρακτική του.

serpentcoiled

 

Η ιδέα της Kundalini συνδέεται κυρίως με τον Ινδουισμό. Ωστόσο, ως πνευματική εμπειρία πιστεύεται ότι συνδέεται παράλληλα με πολλές από τις μυστικιστικές και γνωστικές παραδόσεις των μεγάλων θρησκειών του κόσμου.

Πολλοί παράγοντες επισημαίνουν την καθολικότητα του φαινομένου. Οι πρώτοι Χριστιανοί θα μπορούσαν να αναφέρονται στην έννοια αυτή ως «πνεύμα», βασιζόμενη στην ύπαρξη του Αγίου Πνεύματος. Θρησκευτικές μελέτες επισημαίνουν επίσης παραλληλισμούς με τον Κουακερισμό( Οι Κουάκεροι πιστεύουν ότι κάθε άνθρωπος φωτίζεται από τον Χριστό, και χρησιμοποιούν τον όρο εσωτερικός φωτισμός) , με εβραϊκές προσευχές αλλά και με τον Σουφισμό, μέσα από το ζικρ. ( Ο Σουφισμός έχει ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης και δράσης, από το καθολικό και ορθόδοξο Ισλάμ, ο οποίος στηρίζεται στον Μυστικισμό σαν μέσο επίτευξης της ένωσης με τον Θεό.)

Σύμφωνα με την ορολογία της γιόγκα, η δύναμη της Κουνταλίνι υποτίθεται ότι θα αυξηθεί με ασκήσεις διαλογισμού και έχει εξηγηθεί λεπτομερώς από τον Motoyama (1981) και από τον Sharp (2005). Οι εμπειρίες της  Kundalini γίνονται συχνά κατανοητές μέσα από το σύστημα τσάκρας στον Ινδουισμό (Μία περιοχή στο σώμα που συνδέεται με την ενέργεια της ζωής).

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε την μουσική που χρησιμοποιείται κατά την διαδικασία του διαλογισμού έτσι ώστε να επιτευχθεί η εσωτερική αφύπνιση:

  • Ακολουθήστε μας και στο Facebook:

Eli
Το online περιοδικό ELI, λάτρης της μόδας και της ομορφιάς, είναι κοντά σου από το 2016 και σε εμπνέει να βγάζεις προς τα έξω τον καλύτερό σου εαυτό! Η ομάδα μας αποτελείται από fashionholics και beauty junkies που αγαπάνε να μοιράζονται μαζί σου συμβουλές για το make up, την ομορφιά, και την μόδα! Είμαστε εδώ για να κάνουμε reviews τα τελευταία προϊόντα, να δώσουμε styling tips και οτιδήποτε έχει σχέση με το lifestyle. Σου λύνουμε κάθε απορία και να είσαι σίγουρος-η θα σου απαντήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται!