TRENDING

Τα νεοκλασσικά κτίρια στο Μεταξουργείο της Αθήνας θα λάβουν επιτέλους την φροντίδα που πρέπει

Πολύ πριν την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, υπήρξε ένας αυξανόμενος αριθμός των ιστορικών νεοκλασικών κτιρίων της εποχής που ήταν εγκαταλελειμμένα και στην απελπισμένη ανάγκη της αποκατάστασης.

Τώρα μια κοινότητα υπό την ηγεσία της προσέγγισης από μια οργάνωση που ονομάζεται Communitism, εστιάζει την ενέργειά της για την αποκατάσταση της ιστορικής γειτονιάς, Μεταξουργείο της Αθήνας, η οποία κατακλύζει από κτίρια του 19ου αιώνα που καταρρέουν, και αποτελούν περίπου το 20-30 % των δρόμων της πόλης.

Τα κτίρια είναι μια υπενθύμιση της εποχής που η πόλη της Αθήνας έγινε πρωτεύουσα στο νέο ανεξάρτητο έθνος της Ελλάδα και ήταν μια ακμάζουσα και ευημερούσα πόλη κατά τα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα. Ωστόσο, τα κτίρια έχουν μείνει εδώ και δεκαετίες στο τέλος χωρίς καμία φροντίδα ή επισκευές, αφήνοντας πολλά από αυτά που πρέπει να συμψηφίζονται με σκαλωσιές και μεταλλικά φύλλα.

Επειδή δεν είχαν την φροντίδα που έπρεπε για τόσο πολύ καιρό, οι επισκευές σε αυτά τα ιστορικά κτίρια μπορεί να είναι αρκετά δαπανηρές και η οικονομική κρίση έχει θέσει την απλή έννοια του καθορισμού αυτών των κτιρίων ακόμη πιο μακριά από τις σκέψεις των ιδιοκτητών.

«Η διαδικασία του να πάρει κανείς τα σχέδια αποκατάστασης που καταρτίζονται καθώς και την έγκριση μπορεί να είναι δαπανηρή και χρονοβόρα – ένας ιδιοκτήτης θα μπορούσε να περιμένει 18 μήνες για να μπορέσουν να αρχίσουν ακόμη και για τη διαδικασία ανακαίνισης. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί ιδιοκτήτες παραιτούνται προτιμώντας να αφήσουν το κτίριο να καταρρεύσει, ώστε να μπορούν να κατεδαφίσουν και να ξαναχτίσουν κάτι νέο. Αλλά το Μεταξουργείο είναι μια προστατευόμενη πολιτιστική περιοχή με τεράστια κληρονομιά, έτσι δεν θα μπορούσε να πάρει κανείς απαραίτητα τόσο εύκολα την άδεια για την ανοικοδόμηση άλλων κτιρίων ούτως ή άλλως” μας εξηγεί η κ. Δουρίδα, ιδρυτής αυτής νέας ιδέας.

a2110caef

Αυτή η ομάδα, ωστόσο, ελπίζει να είναι σε θέση να πείσει τους ιδιοκτήτες αυτών των εγκαταλελειμμένων κτιρίων που πρόκειται να τεθούν σε χρήση ως καλλιτεχνική και να είναι μια φιλική κοινότητα  που θα επιτρέψει στον οργανισμό να παρέμβει και να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες να πάρει τα σωστά χαρτιά και τους χρηματοδοτικούς πόρους που απαιτούνται για να προχωρήσει σε ανακαινίσεις. Ο στόχος τους είναι να φέρουν μια αίσθηση της υπερηφάνειας και της λειτουργίας με νόημα πίσω από αυτά τα κτίρια και η γειτονιά του Μεταξουργείου έχει πολύ δρόμο για να πάει με πολλές αποκαταστάσεις μπροστά.

316ecd324

  • Ακολουθήστε μας και στο Facebook:

Eli
Το online περιοδικό ELI, λάτρης της μόδας και της ομορφιάς, είναι κοντά σου από το 2016 και σε εμπνέει να βγάζεις προς τα έξω τον καλύτερό σου εαυτό! Η ομάδα μας αποτελείται από fashionholics και beauty junkies που αγαπάνε να μοιράζονται μαζί σου συμβουλές για το make up, την ομορφιά, και την μόδα! Είμαστε εδώ για να κάνουμε reviews τα τελευταία προϊόντα, να δώσουμε styling tips και οτιδήποτε έχει σχέση με το lifestyle. Σου λύνουμε κάθε απορία και να είσαι σίγουρος-η θα σου απαντήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται!