Υποχόνδριος: Τι σημαίνει και ποια είναι τα συμπτώματα

Φρικάρεις κάθε φορά που νιώθεις έναν πόνο σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος σου, ακόμα και να μην είναι μεγάλος; Τότε, υπάρχει πιθανότητα να είσαι υποχόνδριος, αν σκέφτεσαι την υγεία σου συνέχεια, και καθετί σε κάνεις να πανικοβάλλεσαι.Πρέπει να σκεφτείς σοβαρά και να καταλάβεις ότι τέτοιες εμμονές δεν έχουν θετικά αποτελέσματα, και μπορεί να σε οδηγήσουν ακόμα και στην κατάθλιψη.

Το να είναι κανείς υποχόνδριος, είναι μία ψυχολογική διαταραχή, που συνδέεται με την υπερβολική αίσθηση του φόβου και ανησυχίας για λόγους υγείας. Δεν είναι απλά να ανησυχείς μία στο τόσο, αλλά αυτή συμπεριφορά σε ακολουθεί κάθε μέρα, και δεν σε αφήνει να ηρεμήσεις και να απολαύσεις τις απλές καθημερινές στιγμές με φίλους και την οικογένεια, ή ακόμα να οδηγήσει στην έλλειψη ύπνου. Κάποιος που είναι υποχόνδριος επισκέπτεται συχνά τον γιατρό, και συχνά συμβουλεύει και τους γύρω του να κάνουν το ίδιο.


Διάβασε επίσης: Μπορεί κάποιος να πεθάνει από την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης ή ζάχαρης από τα ενεργειακά ποτά;


Ωστόσο, πριν αποκαλέσεις τον εαυτό σου υποχόνδριο, αφιέρωσε λίγα λεπτά στην παρακάτω λίστα, και δες αν ισχύουν για σένα. Αν όντως είσαι, προσπάθησε να βρεις τι μπορείς να κάνεις γι’αυτό.

Ανησυχείς συνέχεια ότι θα αρρωστήσεις.

Δεν είναι το βίντεο που είδες, ή μία εικόνα στο Facebook, δεν χρειάζεσαι σοκαριστικό υλικό για να νομίζεις ότι κάτι έχεις. Αρκεί μία απλή σκέψη, και αρχίζεις τις κρίσεις πανικού. Αν κάποιος φίλος έχει μία ίωση, είσαι σίγουρος ότι θα κολλήσεις και εσύ.

Δεν σκέφτεσαι αν θα κολλήσεις μία ασθένεια, αλλά ετοιμάζεις ψυχολογικά τον εαυτό σου για το πότε θα την κολλήσεις.

Πείθεις τον εαυτό σου ότι ασήμαντα θέματα υγείας είναι πολύ σοβαρά.

Είσαι ο χειρότερος κριτής και ο χειρότερος εχθρός του εαυτού σου. Τα πάντα γύρω σου αποτελούν απειλή για την υγεία σου, δεν εμπιστεύεσαι την γνώμη κανενός, και είσαι σίγουρος ότι αυτός ο πόνος που νιώθεις στο στομάχι σημαίνει ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να πεθάνεις. Δεν είναι υπερβολή, υπάρχουν φορές που το νιώθεις και συμπεριφέρεσαι σαν να ζεις τις τελευταίες σου στιγμές.

Ψάχνεις διάφορα συμπτώματα στο Google σε καθημερινή σχεδόν βάση.

Η μηχανή αναζήτησης είναι ο καλύτερος σου φίλος. Πολλοί από εμάς τρέχουμε στο διαδίκτυο και ψάχνουμε τα συμπτώματα μας, και καταλήγουμε ότι πάσχουμε κάθε φορά από σοβαρές ασθένειες, και πείθουμε τον εαυτό μας ότι είμαστε πραγματικά άρρωστοι.

Κάθε φορά που παίρνεις τηλέφωνο τον γιατρό σου, σου απαντάει με τον εξής τρόπο όταν το σηκώνει: ”Τι έγινε πάλι;”

Ακόμα και αν ο γιατρός σου πει ότι δεν τρέχει τίποτα, εσύ ανυσηχείς.

Μόλις έχεις επιστρέψει από τον γιατρό, και η ανησυχία είναι ακόμα εκεί, δεν έχει εξαφανιστεί. Το μυαλό σου λέει συνεχώς ότι πάσχεις από μία ανεξήγητη ασθένεια, και τίποτα δεν μπορεί να σου αλλάξει την γνώμη, ούτε ακόμη και ένας ειδικός! Χρειάζεσαι συνεχώς κάποιον να σου λέει ό,τι αυτά που σκέφτεσαι δεν είναι αλήθεια, και ότι στην πραγματικότητα όλα είναι καλά.

Θέλεις πάντα μία δεύτερη γνώμη.

Από την στιγμή που δεν πείθεσαι ότι όλα είναι καλά με την υγεία σου, ψάχνεις πάντα μία δεύτερη γνώμη, ή ακόμα και τρίτη, με αποτέλεσμα να μην είσαι ποτέ ήσυχος. Ζεις με ένα μόνιμο φόβο, και τίποτα δεν φαίνεται να σε ηρεμεί. Πιστεύεις ότι ο γιατρός ίσως δεν είδε κάτι, δεν πρόσεξε αρκετά ένα σύμπτωμα που εσύ το θεωρείς σημαντικό, και κάνεις συνέχεια εξετάσεις για να αποδείξεις ότι κάτι συμβαίνει στο σώμα σου.

Αυτές οι συχνές επισκέψεις στο γιατρό, όπως είναι φυσικό, επηρεάζουν την σχέση σου με την οικογένεια σου, την εργασία σου, και γενικότερα την κοινωνική σου ζωή.

Πολλές φορές οι φίλοι σου νιώθουν κουρασμένοι από τις εμμονές σου και εγκαταλείπουν κάθε προσπάθεια να σε μεταπείσουν.

Και δεν αναφέρουμε καν τις οικονομικές συνέπειες, καθώς για όλες αυτές τις επισκέψεις, ίσως πρέπει να πληρώνεις συνέχεια, να χάνεις ώρες από την δουλειά σου, να αγοράζεις συνέχεια φάρμακα.

Πώς ξεκινάς την ημέρα σου

Όλοι οι άνθρωποι ξεκινάνε την ημέρα τους με το να γκρινιάζουν που χτύπησε το ξυπνητήρι, και με το να πίνουν καφέ για να μπορέσουν να δουλέψουν. Αυτό όμως δεν ισχύει για εσένα. Όταν ξυπνάς το πρωί, φρικάρεις αν δεις ή παρατηρήσεις κάτι διαφορετικό στον εαυτό σου. Γιατί τα μάτια σου είναι κόκκινα; Τι είναι αυτή η κοκκινίλα στο χέρι σου; Τι να σημαίνει αυτό το σπυράκι;

Πολλοί άνθρωποι αηδιάζουν με το σιρόπι κατά του βήχα. Αντιθέτως εσύ μπορεί και να το απολαμβάνεις.

Σπίτι σαν Φαρμακείο

Όλοι παίρνουμε τα μέτρα μας, και θέλουμε να έχουμε τα είδη πρώτης ανάγκης και φροντίζουμε να έχουμε μία μικρή βαλιτσούλα με όλα τα απαραίτητα. Τι συμβαίνει όμως στην δική σου περίπτωση αν είσαι υποχόνδριος; Εσύ δεν έχεις το συνηθισμένο κουτί που έχουν οι φίλοι σου σε περίπτωση πονοκεφάλου, ή αν κάποιος χτυπήσει κτλ, εσύ διαθέτεις ολόκληρο φαρμακείο! Έχεις τόσα πολλά φάρμακα γιατί πάντα φοβάσαι ότι μπορεί να κολλήσεις κάτι, ή να πονάς κάπου και θέλεις να είσαι σίγουρος ότι έχεις αυτά που χρειάζεσαι, ή αυτά που νομίζεις εσύ δηλαδή ότι χρειάζεσαι!

Αν τα περισσότερα από αυτά που διάβασες ισχύουν για εσένα, τότε σου προτείνουμε να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές:

  1. Σταμάτα να γκουγκλάρεις! Ξέρεις και εσύ ο ίδιος ότι θα καταλήξεις να νομίζεις ότι πάσχεις από καρκίνο.
  2. Βασίσου σε αυτά που σου λέει ο γιατρός σου. Μην κάνεις μόνος σου προβλέψεις και ψεύτικες διαγνώσεις.
  3. Χαλάρωσε και δες τα συμπτώματα με αντικειμενικό τρόπο. Είναι όλα αυτά στο μυαλό σου; Επινοείς καταστάσεις που δεν είναι εκεί;
  4. Και το σημαντικότερο κομμάτι: Να καταλάβεις ότι βλάπτεις τον εαυτό σου, δεν τον προστατεύεις. Το να καταλάβεις το πρόβλημα, σημαίνει ότι έχεις κάνει το μισό βήμα για να το λύσεις.
Eli :Το online περιοδικό ELI, λάτρης της μόδας και της ομορφιάς, είναι κοντά σου από το 2016 και σε εμπνέει να βγάζεις προς τα έξω τον καλύτερό σου εαυτό! Η ομάδα μας αποτελείται από fashionholics και beauty junkies που αγαπάνε να μοιράζονται μαζί σου συμβουλές για το make up, την ομορφιά, και την μόδα! Είμαστε εδώ για να κάνουμε reviews τα τελευταία προϊόντα, να δώσουμε styling tips και οτιδήποτε έχει σχέση με το lifestyle. Σου λύνουμε κάθε απορία και να είσαι σίγουρος-η θα σου απαντήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται!

Comments are closed.