Αν έχεις αντιμετωπίσει την κατάθλιψη και κατάφερες να ξεπεράσεις αυτό το πρόβλημα, τότε είσαι από τους πιο δυνατούς ανθρώπους που υπάρχουν. Αν ακόμα πάσχεις από κατάθλιψη και προσπαθείς να την αντιμετωπίσεις, τότε πάλι είσαι απο τους πιο δυνατούς ανθρώπους στον κόσμο, γιατί ξέρω πολύ καλά πως είναι να ζεις κάθε μέρα με αυτό το φορτίο στους ώμους σου.

Ωστόσο, αν είσαι από τους τυχερούς ανθρώπους που κατάφεραν να ξεφύγουν από τα δίχτυα αυτής της ψυχολογικής ασθένειας, τότε σίγουρα θα καταλάβεις όλα τα μαθήματα που σου δίδαξε για την ζωή.

Αν έχεις κάποιον στη ζωή σου που πάσχει από κατάθλιψη, δεν πρέπει να του πεις αυτά τα πράγματα.

Η κατάθλιψη για μένα ήταν μακροχρόνια, και όταν τελικά κατάφερα να απελευθερωθώ, ήμουν σοφότερος και σίγουρα πιο δυνατός. Έμαθα λοιπόν:

1.

Δεν μπορείς να γιατρευτείς αν τα παρατήσεις και δεν πιστεύεις στον εαυτό σου. Αυτό είναι και το πιο δύσκολο μάθημα που όμως αξίζει. Η κατάθλιψη κάνει την αγάπη για τον εαυτό μας δύσκολη έως ακατόρθωτη. Αρχίζεις να τα βάζεις με τον εαυτό σου, και θυμώνεις που δεν είσαι καλύτερος, που δεν έχεις καταφέρει περισσότερα. Θυμώνεις με τον τρόπο που νιώθεις, με τον τρόπο που σκέφτεσαι. Αλλά δεν θα το ξεπεράσεις αυτό το στάδιο αν δεν γίνεις ο καλύτερος φίλος του εαυτού σου. Όταν το καταφέρεις αυτό, η πίστη στις ικανότητες σου θα είναι μεγαλύτερη από ποτέ.


2.

Οι φίλοι σου δεν θα μπορούν να σε καταλάβουν μερικές φορές….και δεν πειράζει. Πολλές φορές θα είναι αδύνατον να καταλάβουν τις σκέψεις και τις πράξεις σου, ή τους λόγους για τους οποίους κάνεις κάτι. Το πιο σημαντικό είναι ότι θα βρίσκονται δίπλα σου. Στις δύσκολες στιγμές που πέρασα κατάλαβα ποιοι φίλοι ήταν εκεί για μένα, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζονται με την κατάσταση μου.

3.

Αυτοί που σε αγαπάνε περισσότερο, είναι αυτοί που αξίζουν να μείνουν στη ζωή σου, και θα το καταλάβεις όταν σηκώνουν το τηλέφωνο στις δύο το πρωί όταν παθαίνεις μία κρίση πανικού και δεν ξέρεις τι να κάνεις.

Θα καταλάβεις ποιος σε αγαπάει πραγματικά όταν θα σου φέρνει φαγητό στο σπίτι γιατί δεν μπορείς να σηκωθείς από το κρεβάτι. Θα είναι αυτοί που θα σκουπίζουν τα δάκρυα από το πρόσωπό σου, αυτοί που θα σε ακούνε με τις ώρες και θα σου κρατήσουν το χέρι μέχρι να γίνεις καλά.


4.

Η κατάθλιψη σε βάζει σε μία κατάσταση να αναθεωρείς τα πάντα, ακόμα και την ίδια την ζωή. Ο θάνατος είναι ένας πραγματικός κίνδυνος, και αναρωτιέσαι αν αξίζει να συνεχίζεις να ζεις αν νιώθεις όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα.


5.

Με την κατάθλιψη θα καταλάβεις ότι δεν θα αγαπάς τον εαυτό σου πάντα. Θα υπάρχουν στιγμές που θα μισείς τον εαυτό σου, και δεν καταλαβαίνεις γιατί δεν μπορείς να αλλάξεις και να γίνεις φυσιολογικός. Αυτή η ευαισθησία όμως αργότερα μετατρέπεται σε μία τεράστια δύναμη, η οποία θα σου δώσει το θάρρος να πάρεις ρίσκα και να κάνεις πράγματα ακόμα και αν φοβάσαι και τα πόδια σου τρέμουν.


6.

Η κατάθλιψη διδάσκει ότι το να στηριχτείς στους άλλους δεν σημαίνει ότι είσαι αδύναμος. Αντιθέτως, καταλαβαίνεις την σοβαρότητα της κατάστασης, και κάνεις τα πάντα για να βοηθήσεις τον εαυτό σου.


7.

Όταν φτάσεις στο βάθος, θα καταλάβεις ότι ο μόνος δρόμος είναι να σηκωθείς ψηλά. Θα καταλάβεις ότι έρχονται καλύτερες μέρες. Θα ζήσεις στιγμές ευτυχίας, αρκεί να σηκωθείς το πρωί και να προσπαθήσεις.


8.

Δεν πειράζει αν προσπαθείς στα πάντα και αποτυγχάνεις. Αρκεί να έχεις θέληση και πείσμα για να τα καταφέρεις στο τέλος.


9.

Μαθαίνεις να παίρνεις ρίσκα, γιατί ποτέ δεν ξέρεις που θα σε οδηγήσουν.Ξεπερνάς την πιο δύσκολη φάση, και τίποτα άλλο δεν σε φοβίζει. Γίνεσαι ατρόμητος και είσαι ανοιχτός σε όλες τις ευκαιρίες που έχει να σου προσφέρει η ζωή.


10.

Όταν όμως ξεπεράσεις την κατάθλιψη θα καταλάβεις πως η ζωή από μόνη της είναι ότι πιο πολυτιμότερο έχεις, και θα αρχίσεις να εκτιμάς κάθε δευτερόλεπτο.

  • Ακολουθήστε μας και στο Facebook:

Eli
Το online περιοδικό ELI, λάτρης της μόδας και της ομορφιάς, είναι κοντά σου από το 2016 και σε εμπνέει να βγάζεις προς τα έξω τον καλύτερό σου εαυτό! Η ομάδα μας αποτελείται από fashionholics και beauty junkies που αγαπάνε να μοιράζονται μαζί σου συμβουλές για το make up, την ομορφιά, και την μόδα! Είμαστε εδώ για να κάνουμε reviews τα τελευταία προϊόντα, να δώσουμε styling tips και οτιδήποτε έχει σχέση με το lifestyle. Σου λύνουμε κάθε απορία και να είσαι σίγουρος-η θα σου απαντήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται!

Leave a Response