Έχεις αναρωτηθεί πότε αν υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα σε έναν ιδιοφυή και έναν νοητικά τρελό; Πολλά παραδείγματα από την ιστορία μας δείχνουν ότι όντως υπάρχει κάποια σχέση, και τυχαίνει να εμφανίζεται στους πιο γνωστούς συγγραφείς, ζωγράφους, μουσικούς και επιστήμονες.
Εμείς στο eli.gr κάναμε μια δική μας μικρή έρευνα και ύστερα από πολλές αναζητήσεις φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι οι πολλές σπουδαίες προσωπικότητες που μας έφεραν σε επαφή με την τέχνη και την επιστήμη, καταβάθος υπέφεραν από αρκετά ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία δεν κατάφεραν πάντα να αντιμετωπίσουν.

1

 

Ξεκινώνταςε τον Edgar Allan Poe, Αμερικανός συγγραφέας, ποιητής και κριτής λογοτεχνίας. Από τα τέλη του 1830, άρχισε να πάσχει από κατάθλιψη, να καταναλώνει άφθονο αλκοόλ και να έχει βίαιη συμπεριφορά. Η κατάσταση του χειροτέρεψε μετά τον θάνατο της γυναίκας του το 1842, με την οποία έζησε για 7 χρόνια. Ωστόσο, προσπάθησε δύο φορές αργότερα να ξανά φτιάξει την ζωή του και να ξανά παντρευτεί, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία.  Ο συγγραφέας κατέληξε στο νοσοκομείο, όπου και πέθανε το 1849, και ο χειρότερος του εφιάλτης πραγματοποιήθηκε: πέθανε ολομόναχος, και κανένα κοντινό πρόσωπο δεν ήταν δίπλα του στις τελευταίες του στιγμές.

 

2

Ένα άλλο παράδειγμα, ο γνωστός σε όλους Νίτσε, Γερμανός φιλόσοφος. Έχει αποδειχτεί ότι ο σπουδαίος αυτός άνθρωπος που συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό  στην διαμόρφωση της επιστήμης της ψυχολογίας, συνήθιζε να ουρλιάζει, να κοιμάται στο πάτωμα, να κάνει γκριμάτσες στους γιατρούς και να κοροϊδεύει τους πάντες χωρίς λόγο. Πέρασε 11 χρόνια σε ψυχιατρική κλινική, με μοναδική συντροφιά αυτή της μητέρας του. Η κατάσταση του απλώς χειροτερευε, και στο τέλος αδυνατούσε να συντάξει απλές προτάσεις για να επικοινωνεί με τους ανθρώπους γύρω του. Τα μεγαλύτερα έργα του ωστόσο είχαν γραφτεί κατά την πιο σκοτεινή του περίοδο.

3

O Ernest Hemingway, ο διάσημος Αμερικανός συγγραφέας, ήταν θύμα της κατάθλιψης και του υπερβολικου άγχους, σε συνδυασμό με αυτοκτονικές τάσεις. Η οικογένεια του ανέλαβε την θεραπεία του, χωρίς όμως αποτέλεσμα καθώς το 1961 έβαλε τέλος στην ζωή του με μια σφαίρα στο κεφάλι.

9

Τέλος, η Virginia Woolf, η Αγγλίδα συγγραφέας, αποδεικνύει και αυτή πώς αν και κατάφερε να γράψει εξαίσια μυθιστόρηματα με τον τρόπο που μόνο αυτή ήξερε και μπορούσε, η ζωή ήταν άδικη μαζί της, αφού η ίδια έπεσε θύμα σεξουαλικής βίας από τα ετεροθαλή αδέρφια της, με αποτέλεσμα να αναπτύξει ένα μίσος για το αρσενικό φύλο. Έπασχε από αϋπνίες, και είχε συχνά εφιάλτες, και αυτό είχε ως συνέπεια να διακόπτεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα η συγγραφική της δουλειά. Αποφάσισε και αυτή μα δώσει τέλος στην ζωή της με άδοξο τρόπο.

 

  • Ακολουθήστε μας και στο Facebook:

Eli
Το online περιοδικό ELI, λάτρης της μόδας και της ομορφιάς, είναι κοντά σου από το 2016 και σε εμπνέει να βγάζεις προς τα έξω τον καλύτερό σου εαυτό! Η ομάδα μας αποτελείται από fashionholics και beauty junkies που αγαπάνε να μοιράζονται μαζί σου συμβουλές για το make up, την ομορφιά, και την μόδα! Είμαστε εδώ για να κάνουμε reviews τα τελευταία προϊόντα, να δώσουμε styling tips και οτιδήποτε έχει σχέση με το lifestyle. Σου λύνουμε κάθε απορία και να είσαι σίγουρος-η θα σου απαντήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται!