Η Κωνσταντινούπολη είναι ένα μέρος που πραγματικά πρέπει να επισκεφτείς για να καταλάβεις πόσο όμορφη είναι! Εξαπλώνεται πάνω σε δύο ηπείρους, την Ευρώπη και την Ασία,  έτσι έχει εξαιρετικά μοναδική θέση και είναι ένας από τους λόγους που η Κωνσταντινούπολη γέμισε με αντιπαραθέσεις για κοινωνικούς και πολιτικούς λόγους κατά την διάρκεια της ιστορίας της.

Αυτά όμως λίγη σημασία έχουν για όσους αγαπούν τα ταξίδια, τις περιπέτειες και την ανακάλυψη νέας κουλτούρας και ιστορίας σε ξένες χώρες. Η Κωνσταντινούπολη αποπνέει μια νεωτερικότητα που είναι δύσκολο να την βρεις κάπου αλλού, παρόλο που η χώρα έχει μία βαθιά ριζωμένη ιστορία, πολιτισμό και μία παράδοση που εξακολουθεί να παραμένει ακόμη έντονη στη ζωή των ανθρώπων.

Λίγα λόγια για την Κωνσταντινούπολη 

Το ένα λεπτό μπορείτε να βλέπετε designer τσάντες και πολυτελή κοσμήματα, αλλά στο επόμενο λεπτό να βρεθείτε ανάμεσα σε επίμονους πωλητές χαλιών. Ακόμα και στον τομέα της  πνευματικότητα και της κουλτούρας της Κωνσταντινούπολης, αυτή επίσης έρχεται με τις αντιθέσεις της. Η κυρίως Μουσουλμανική πόλη έχει όμορφα τζαμιά, που καλεί για προσευχή τους πιστούς γεμίζοντας με τους ήχους της κάθε γωνιά του δρόμου.

Ωστόσο, η Κωνσταντινούπολη παραμένει η γενέτειρα για έναν από τους μεγαλύτερους καθεδρικούς ναούς (τώρα είναι μουσείο), η Αγία Σοφία, η οποία αντανακλά την εποχή του Ορθόδοξου Χριστιανισμού και την ένδοξη ιστορία της Πόλης.

Αυτά τα στοιχεία, πλούσια σε αντιθέσεις, είναι μόνο μερικά από τα πολλά πράγματα που κάνουν την Κωνσταντινούπολη ένα τόσο συναρπαστικό μέρος για να επισκεφτείς!

Τι να δεις στην Κωνσταντινούπολη – όλα τα αξιοθέατα

Αγία Σοφία

Η Αγία Σοφία αποτελεί ένα ζωντανό  χρονοδιάγραμμα για να Κωνσταντινούπολη και την θρησκευτική της πορεία.  Υπήρξε Ορθόδοξος Καθεδρικός ναός από το 532  μέχρι το 1453, όταν η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί, μέχρι που έγινε η εκκοσμίκευση, δηλαδή ο χριστιανισμός υπέστη μεγάλο χτύπημα το 1931 και από τότε είναι ανοιχτό στο κοινό ως μουσείο.

Η Αγία Σοφία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καθεδρικός ναός στον κόσμο και αποπνέει σε όλους τους επισκέπτες δέος και θαυμασμό για τις εικόνες, την αρχιτεκτονική και τις μοναδικές τοιχογραφίες.

Κατά την γνώμη μου, θα ήταν ιδανική μία ξενάγηση από κάποιον ειδικό ξεναγό για να μάθετε τα πάντα για την Αγία Σοφία, ένα αξιοθέατο στην Κωνσταντινούπολη με μεγάλη σημασία όμως και για τους Έλληνες επισκέπτες που εκτός από θαυμασμό και δέος, δεν μπορούν παρά να αισθανθούν και νοσταλγία για το ένδοξο Βυζάντιο και την μεγάλη αυτοκρατορία.

Μπλε Τζαμί

Από τα πιο όμορφα τζαμιά που έχω επισκεφτεί στη ζωή μου είναι αυτό του  Sultan Ahmed, γνωστό ως Μπλε Τζαμί. Αυτό το μεγάλο τζαμί αποτελείται από πέντε κύριους θόλους και 6 μιναρέδες. Το εσωτερικό του έχει διακοσμηθεί με πάνω από 20.000 χειροποίητα πλακάκια και είναι όλα μπλε.Για να εισέλθεις στο Μπλε Τζαμί, σας δίνεται ένα μαντίλι που καλύπτει το κεφάλι, και γενικότερα καλό είναι να επιλέξετε ένα σεμνό ντύσιμο κατά την διάρκεια της επίσκεψης.

Βασιλική Κινστέρνα (Δεξαμενή)

Η υπόγεια δεξαμενή είναι από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης. Το υδραγωγείο χρονολογείται 532 να μεταφέρει πόσιμο νερό στην Πόλη, και για να χτιστεί χρησιμοποιήθηκαν 336 κίονες, οι οποίοι βρίσκονταν παλιά σε ναούς αλλά είχαν καταστραφεί.Μην ξεχάσεις να δεις στο τέλος τον μεγάλο κίονα με το κεφάλι της Μέδουσας πάνω!

Τοπ Καπί (Χαρέμι)

Το παλάτι των Σουλτάνων και το χαρέμι τους με τις πολλές συζήγους, το Τοπ Καπί  δίνει την μια συναρπαστική ευκαιρία να εισέλθεις στην ιστορία των σουλτάνων στην Τουρκία. Υπάρχουν τόσα πολλά να  δείτε στις εγκαταστάσεις, όπως υπέροχα γλυπτά, βασιλικά αντικείμενα και πολλά κοσμήματα.

Τι να κάνεις στην Κωνσταντινούπολη 

Βόσπορος

Μετά από πολλές μέρες στην Κωνσταντινούπολη, κατάλαβα ότι για να εκτιμηθεί καλύτερα, πρέπει να κάνεις μία βόλτα στον Βόσπορο! Το TURYOL προσφέρει ακτοπλοϊκές υπηρεσίες που δεν είναι ακριβές για να κάνεις μία μικρή ξενάγηση κατά μήκος του Βοσπόρου. Θα ήθελα να συστήσω να κάνεις επίσης μία κρουαζιέρα στο ηλιοβασίλεμα –  κάτι που σίγουρα θα κάνει το ταξίδι σου στην Κωνσταντινούπολη ακόμη πιο μαγικό και παραμυθένιο.

Πλατεία Ταξιμ

Η καρδιά της Κωνσταντινούπολης βρίσκεται στην πλατεία Ταξίμ. Εκεί θα έρθεις σε επαφή με την νεωτερικότητα της πόλης. Θα βρεις πολλά μνημεία, μικρά μαγαζάκια για να απολαύσεις το τσάι σου, αλλά και πολλά εστιατόρια για να δοκιμάσεις τα παραδοσιακά φαγητά της Κωνσταντινούπολης. Υπάρχουν επίσης και πολλά καταστήματα πολυτελείας αν αισθάνεσαι έτοιμος για λίγο shopping therapy!

Για μία εναλλακτική εμπειρία, πάρε το τραμ από την πλατεία Ταξίμ στο Ιστικλαλ. Εκεί,  η περιοχή μετατρέπεται σε ένα ζωντανό κέντρο της πόλης με εστιατόρια, μπαρ και καλλιτέχνες του δρόμου – η Κωνσταντινούπολη στα καλύτερά της! 

Τοπική αγορά, παζάρια της Κωνσταντινούπολης 

Τα τουριστικά αξιοθέατα σε όλη την πόλη περιλαμβάνουν και το Μεγάλο Παζάρι, που είναι το μέρος που προσελκύει τους περισσότερους τουρίστες όταν ταξιδεύουν στην Κωνσταντινούπολη.

Σε αυτή την αγορά πρέπει να δείξεις μεγάλη προσοχή και να έχεις τα μάτια σου 14! Η τοπική αγορά ξεχειλίζει με επίμονους ντόπιους ανθρώπους που πωλούν κυριολεκτικά τα πάντα, ξεκινώντας από τα περίφημα χαλιά μέχρι και περίτεχνα ασημένια κοσμήματα.

Οι καταστηματάρχες φαίνεται να ξεπροβάλλουν σε κάθε στενάκι του παζαριού, προσπαθώντας να προσελκύσουν τους τουρίστες με φλιτζάνια ζεστό τσάι από μήλο αλλά και λουκούμια, τα οποία είναι πεντανόστιμα. Αν δεν βιάζεσαι, είναι μία εμπειρία που πρέπει να ζήσεις! Μπορεί να χαθείς σε αυτό τον λαβύρινθο τουρκικών προϊόντων, αλλά πρόκειται για μία βόλτα που θα σου μείνει αξέχαστη.

Χαμάμ

Για να ολοκληρώσεις το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη και να νιώσεις πραγματικά την χώρα στο πετσί σου, μην ξεχάσεις να επισκεφτείς το χαμάμ και τα κέντρα ευεξίας. Το χαμάμ είναι κομμάτι της Τουρκίας, μία παράδοση που κρατά αιώνες. Τα περισσότερα χαμάμ διαχωρίζονται σε αντρικά και γυναικεία, και είναι φυσιολογικό για όλους να είναι μέσα στο χαμάμ τελείως γυμνοί, ή τουλάχιστον topless.

Εσύ τι θα έκανες πρώτα στην μαγική και ιστορική Κωνσταντινούπολη;

Αν αγαπάς και εσύ τα ταξίδια όσο εμείς, μην ξεχάσεις να δεις τον παρακάτω πλήρη ταξιδιωτικό οδηγό για την επόμενη εξόρμηση:

Τι να κάνεις και τι να δεις στο παραμυθένιο Παρίσι!

  • Ακολουθήστε μας και στο Facebook:

Eli
Το online περιοδικό ELI, λάτρης της μόδας και της ομορφιάς, είναι κοντά σου από το 2016 και σε εμπνέει να βγάζεις προς τα έξω τον καλύτερό σου εαυτό! Η ομάδα μας αποτελείται από fashionholics και beauty junkies που αγαπάνε να μοιράζονται μαζί σου συμβουλές για το make up, την ομορφιά, και την μόδα! Είμαστε εδώ για να κάνουμε reviews τα τελευταία προϊόντα, να δώσουμε styling tips και οτιδήποτε έχει σχέση με το lifestyle. Σου λύνουμε κάθε απορία και να είσαι σίγουρος-η θα σου απαντήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται!

Leave a Response