Το κρασί είναι ένα πολύπλοκο θέμα που έχει αναμιχθεί στην ιστορία, τον πολιτισμό, τη γεωργία, τη γεωλογία και τη γενετική. Πώς μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το κρασί, χωρίς να μπερδευτείτε με λεπτομέρειες;
Θέλετε να μάθετε τι κρασί σας αρέσει περισσότερο; Ελέγξτε μόλις 18 διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιού, που συνήθως αναφέρονται ως διεθνείς ποικιλίες. Ξεκινούν από το γλυκό λευκό κρασί, όπως Moscato και Riesling, καταλήγοντας σε βαθύ σκούρα κόκκινα κρασιά όπως το Syrah και Cabernet Sauvignon. Μόλις έχετε δοκιμάσει όλα τα 18, θα έχετε πραγματικά μια πολύ καλή γνώση για όλο το φάσμα του κρασιού.
Ποιές είναι οι πιο δημοφιλείς περιοχές παραγωγής κρασιού; Γνωρίζοντας ότι η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία είναι οι τρεις κορυφαίες χώρες παραγωγής κρασιού στον κόσμο, αυτό σας λέει ότι παράγουν την πλειονότητα των χύμα κρασιού στον κόσμο, και φυσικά έχουν τα πιο ακριβά και γνωστά κρασιά. Παγκοσμίως.
Πώς ένα κρασί χωρίς ζάχαρη μπορεί να έχει γλυκιά γεύση; Υπάρχουν μερικοί παράγοντες που ευθύνονται γι’αυτό το φαινόμενο, συμπεριλαμβανομένων την ποικιλία των σταφυλιών, την περιοχή που παράγεται και φυσικά από το ξύλινο βαρέλι στο οποίο τοποθετείται για να ολοκληρωθεί η οινοποίηση.
Κρασιά που προέρχονται από θερμότερες περιοχές τείνουν να έχουν πιο έντονη γεύση φρούτων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ισπανία, η Αυστραλία, η Νότια Αφρική, η Χιλή και η Αργεντινή θεωρούνται μέτριες-προς-θερμές χώρες τείνουν να χρησιμοποιούν αμερικανική δρυ για τα κρασιά που παράγουν, εκτός από τις ψυχρότερες περιοχές. (Αμερικανικές γεύσεις στα κρασιά: Βανίλια, βούτυρο, ποπ κορν, Toffee και / ή καρύδα).
Στα κρασιά από ψυχρότερα κλίματα η γεύση φρούτων δεν είναι τόσο έντονη, και χρησιμοποιούνται γαλλικά δρύινα βαρέλια. (Γαλλικές γνωστές γεύσεις είναι: τα μπαχαρικά, μοσχοκάρυδο, κανέλα, γαρίφαλο ή / και γλυκάνισο).
90 % της παραγωγής του συνολικού κρασιού πρέπει να καταναλώνεται την χρονιά που παράγεται. Αυτό είναι ένα γεγονός. Μερικά κρασιά έχουν ωστόσο βελτιωθεί με το πέρασμα του χρόνου. Θέλετε να μάθετε τα χαρακτηριστικά ενός κρασιού που γίνεται καλύτερο με τα χρόνια; Υπάρχουν 4: Οξύτητα, τανίνη, χαμηλό επίπεδο αλκοόλ και υπολειμματικά σάκχαρα. Η τανίνη συχνά συγχέεται με το επίπεδο της ξηρότητας επειδή η τανίνη στεγνώνει το στόμα σας. Τι είναι όμως στα αλήθεια; Είναι η παρουσία φαινολικών ενώσεων που προσθέτουν την πικρή γεύση σε ένα κρασί. Οι φαινολικές ενώσεις που βρέθηκαν στην επιφάνεια και στους σπόρους των σταφυλιών του κρασιού και μπορούν επίσης να προστεθούν σε ένα κρασί με τη χρήση ενός παλιού δρυός.
Υπάρχουν ορισμένα κρασιά που είναι σίγουρα υψηλότερα σε ποιότητα από τα άλλα, όμως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η υψηλότερη ποιότητα δεν σημαίνει κατ ‘ανάγκη ότι θα σας αρέσει. Αν το χαβιάρι, τα στρείδια και φουά γκρα αποτελούν τις καλύτερες τροφές παγκοσμίως, θα τρέξετε έξω και θα τα αγοράσετε; Αν ναι, θα σας αρέσουν σίγουρα; Η απάντηση είναι όχι, γιατί όλα βασίζονται στις προσωπικές σας προτιμήσεις.
Κανένας οινοποιός δεν κάνει σκόπιμα κακό κρασί, όπως ακριβώς κανένας σεφ δεν θα βάλει σκόπιμα ένα μη ικανοποιητικό πιάτο στο μενού του. Οπότε, μην φοβηθείτε να δοκιμάσετε αρκετά είδη, για να βρείτε την τέλεια -για σας- γεύση. Αν ρωτήσετε έναν ειδικό ποιο είναι το αγαπημένο του κρασί, ποτέ δεν θα σας δώσει μια οριστική απάντηση, διότι η αλήθεια είναι, ότι οι γνώμες διαφέρουν.