Όταν είσαι γυναίκα και περπατάς στον δρόμο, ή τρέχεις ή κάνεις ποδήλατο, το πιο πιθανό είναι να ένας άγνωστος να σου κορνάει και να φωνάξει κάτι χυδαίο, ή ένα ”κοπλιμέντο” όπως το θεωρεί αυτός. Αυτό είναι κάτι με το οποίο πολλές γυναίκες μαθαίνουν να ζουν, και να το αντιμετωπίζουν χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν για αλλάξει αυτή η συμπεριφορά και η παρενόχληση από αγνώστους στο δρόμους.

Κινήματα στο διαδύκτιο, όπως ”Καθημερινός Σεξισμός” έχει αρχίσει τους τελευταίους μήνες να δημοσιεύει ιστορίες και βίντεο γυναικών που παρενοχλούνται καθημερινά από αγνώστους. Αυτές οι δημοσιεύσεις γνωστοποιούν την σοβαρότητα της υπόθεσης, κυρίως στον αντρικό πληθυσμό.

Είναι πραγματικά αμήχανο. Ειδικά αν δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι γύρω, και αρχίζεις να φοβάσαι ότι κάποιος θα σταματήσει και δεν ξέρεις τι να κάνεις. Το χειρότερο είναι όταν κάποιος σε ακολουθεί και κάνεις ολόκληρους κύκλους πριν φτάσεις στο σπίτι σου, μόνο και μόνο για να μην του δείξεις που μένεις. – Κάτια, 27 χρονών

Πολλοί είναι αυτοί που δεν συνειδητοποιούν πως να προκαλέσεις αμηχανία, άγχος, φόβο και όλα αυτά τα συναισθήματα σε μία γυναίκα είναι παρενόχληση και μπορεί να διώκεται ποινικά. Κανένας δεν έχει τέτοιο δικαίωμα, όπως και να είναι η περίσταση, σε οποιοδήποτε χώρο, και ανεξαρτήτως του ντυσίματος των γυναικών.

Με πιάνει ένα σφίξιμο στο στομάχι και δεν ξέρω πως να το διαχειριστώ. Περπατάω και έτσι ξαφνικά κάποιος μπορεί να μου πει κάτι, χωρίς να με ξέρει, χωρίς να τον έχω κοιτάξει, και να νομίζει ότι με κολακεύει αυτό. Όμως όχι, δεν με κολακεύει. -Εμμανουέλα, 23 χρονών

‘Οπως αναφέρει η νεαρή κοπέλα παραπάνω, να κορνάρεις σε μία γυναίκα και να την αποκαλέσεις με έναν χυδαίο χαρακτηρισμό, δεν είναι καθόλου κολακευτικό και σε καμία περίπτωση δεν μας εντυπωσιάζει, ή μας κάνει να χαιρόμαστε. Είναι ότι πιο προσβλητικό υπάρχει.

Μία τέτοια συμπεριφορά είναι τέρμα εγωιστική και δεν έχει να κάνει με εμάς τις γυναίκες πιστεύω. Είναι η ανάγκη των αντρών να δείξουν τον αντρισμό τους όποτε αυτοί θελήσουν, χωρίς να σκεφτούν τίποτα άλλο. – Αμαλία, 34 χρονών

Αλήθεια, έχετε σκεφτεί πως το βλέπουν αυτό το γεγονός οι άντρες; Δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν το θεωρούν παρενόχληση, και απλά όπως υποστηρίζουν, ”λένε την προσωπική τους άποψη”.

Προσωπικά δεν με επηρεάζει καθόλου, έχω μάθει να τους αγνοώ όλους και να περπατάω με το κεφάλι ψηλά. – Τζένη, 29 χρονών.

Η ηλικία δεν παίζει κανένα ρόλο. Μπορεί να είσαι πολύ μικρή, πολύ μεγάλη, πάντα θα υπάρχει κάποιος που δεν θα σκεφτεί την ηλικία και θα κορνάρει ή θα φωνάξει, χωρίς κανένα λόγο, και χωρίς να αποσκοπεί πουθενά μία τέτοια κίνηση.

Πρέπει να τους απαντήσεις; Ή να τους αγνοήσεις και να γελάνε μαζί σου; Και αν θυμώσουν και σταματήσουν στην μέση του δρόμου και εσύ είσαι μόνη σου; Δεν μπορείς να το ρισκάρεις. – Λίνα, 41 χρονών

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γυναίκες απλά συνεχίζουν τον δρόμο τους χωρίς να δώσουν δικαιώματα, γιατί όπως υποστήριζουν, δεν ξέρουν τι αντίδραση θα έχουν τα λόγια ή οι πράξεις τους.

Είναι είτε πάρα πολύ ενοχλητικό, ή απλά τρομακτικό σε μερικές περιπτώσεις. Αυτό που με εκνευρίζει περισσότερο απ’όλα είναι όταν φωνάζουν και γελάνε μέσα από το αυτοκίνητο, και δεν μπορείς να καταλάβεις τι λένε. – Μαρία, 26 χρονών

Δεν έχει σημασία που είσαι, τι φοράς, και τι ώρα είναι. Κάποιος θα χαμηλώσει ταχύτητα για να σε κοιτάξει και να σου μιλήσει και να σε φέρει ε δύσκολη θέση, θα φωνάξει από το παράθυρο του αυτοκινήτου,  ή θα κορνάει. Είναι κάτι που συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, και οι γυναίκες πλέον ζουν με αυτό.

Μερικές φορές αυτά που λένε οι άγνωστοι για μένα μπαίνουν στο ένα αυτί, και βγαίνουν από το άλλο. Αλλά υπάρχουν φορές που φοβάμαι, και περπατάω πιο γρήγορα για να βρεθώ σε κάποιο κεντρικό δρόμο ώστε να είμαι πιο ασφαλής. Δεν το καταλαβαίνουν αυτό οι άντρες; Δεν μας κολακεύει να μας κορνάρετε, ή να μας μιλήσετε πρόστυχα ενώ περπατάμε μόνες ή με φίλες. Μας κάνει να φοβόμαστε. – Ντορίνα, 22 χρονών

 

  • Ακολουθήστε μας και στο Facebook:

Eli
Το online περιοδικό ELI, λάτρης της μόδας και της ομορφιάς, είναι κοντά σου από το 2016 και σε εμπνέει να βγάζεις προς τα έξω τον καλύτερό σου εαυτό! Η ομάδα μας αποτελείται από fashionholics και beauty junkies που αγαπάνε να μοιράζονται μαζί σου συμβουλές για το make up, την ομορφιά, και την μόδα! Είμαστε εδώ για να κάνουμε reviews τα τελευταία προϊόντα, να δώσουμε styling tips και οτιδήποτε έχει σχέση με το lifestyle. Σου λύνουμε κάθε απορία και να είσαι σίγουρος-η θα σου απαντήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται!

Leave a Response