Πως θα ξέρεις ότι μια σχέση έχει τελειώσει;
Παρακάτω δεν θα σου μιλήσουμε για τα σημάδια που ξέρεις ήδη ότι σημαίνουν το τέλος μιας σχέσης. Θα σου μιλήσουμε για γεγονότα και καταστάσεις που θα σε κάνουν να αναθεωρήσεις αυτά που έχεις ως δεδομένα για μια υγιή, χαρούμενη και πετυχημένη σχέση.
Βέβαια, είναι γνωστό ότι μια χαρούμενη σχέση είναι υποκειμενική. Η χαρά και η επιτυχία δύο ανθρώπων που συνυπάρχουν στην ζωή ο ένας του άλλου αλλάζει από άτομο σε άτομο.
Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι δεν μπορούμε να βρούμε κάποια κοινά στοιχεία, στα οποία αναπτύσσεται ή και καταστρέφεται μια σχέση.
Το δεύτερο μας ενδιαφέρει περισσότερο. Ξέρουμε πολύ καλά πως όταν είμαστε ερωτευμένοι και χαρούμενοι, δεν το αμφισβητούμε – απλά απολαμβάνουμε τις στιγμές και ευχόμαστε να μην τελειώσουν ποτέ.
Η ειδικός στις ερωτικές σχέσεις, Dr. Carla Marie Manly μέσα από το βιβλίο της, Joy frorm Fear, έχει ετοιμάσει συνοπτικά 6 λόγους που φωνάζουν ”χωρισμός!”
Μήπως πρέπει να χωρίσεις;
Το πρόβλημα και το over-thinking ξεκινάει όταν η σχέση αρχίζει όχι μόνο να μην σε ολοκληρώνει πλέον και να σε κάνει χαρούμενο, αλλά όταν μετατρέπεται το ίδιο σε ένα πρόβλημα.
Μπορεί να νομίζεις ότι έχεις μια υγιή σχέση που βασίζεται στην αγάπη και στην κατανόηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχεις βρει τον ”έναν” και μοναδικό.
Μπορεί να έχεις ένα ένστικτο ότι κάτι δεν πάει καλά στη σχέση και ίσως ο χωρισμός να είναι η λύση. Αν δεν είσαι σίγουρος/-η, τότε συνέχισε να διαβάζεις, γιατί θα βρεις την απάντηση στη συνέχεια αυτού του άρθρου!
#1 Εκνευρίζεσαι με το παραμικρό
Όλες οι σχέσεις περνάνε τις φάσεις τους, όπου ο ένας θα εκνευρίζεται με το παραμικρό με τον άλλον, σε σημείο που η αναπνοή είναι θέμα να καβγαδίσεις! Ωστόσο, όλα έχουν τα όριά τους – μήπως αυτή η φάση είναι πιο μεγάλη απ’ότι πρέπει και δεν μιλάμε πλέον για φάση, αλλά για τρόπο ζωής;
Σκέψου γιατί δεν αισθάνεσαι άνετα, ήρεμα και ευχάριστα με την σχέση σου και συζήτησέ το. Αν είναι αμοιβαίο, ίσως ο χωρισμός να είναι η λύση, καθώς να βολεύεστε σε μία κατάσταση που φέρει αρνητικά συναισθήματα δεν είναι ποτέ επιθυμητή.
#2 Σου λείπει η ελευθερία
Σε όλους μας αρέσει να νιώθουμε ελεύθεροι, να μην δίνουμε λογαριασμό σε κανέναν, να μην πρέπει να δικαιολογούμαστε για τα πάντα, αλλά μήπως το έχεις παρακάνει; Αν πιάνεις τον εαυτό σου να σχεδιάζει το επόμενο ταξίδι χωρίς στα σχέδια να είναι και η σχέση σου, τότε είναι ώρα να καταλάβεις τι πήγε στραβά και δεν απολαμβάνεις πλέον την παρέα του συντρόφου σου.
#3 Θέλεις να δουλεύεις περισσότερο απ’όσο πρέπει
Το έχουμε δει και σε ταινίες – όταν κάποιος κάθεται μέχρι αργά στο γραφείο, δεν είναι πάντα γιατί έχει υπερβολικό φόρτο εργασίας, αλλά γιατί οι συνεργάτες του φαίνονται πιο ευχάριστοι, αλλά και ακόμη προτιμάει την κουραστική δουλειά, από το να κάτσει στον καναπέ και να δει ταινία με την σχέση του.
Αν πιστεύεις ότι ξεσπάς στην δουλειά λίγο περισσότερο απ’ότι πρέπει και πιάνεις τον εαυτό σου να αφοσιώνεσαι αποκλειστικά στην απόδοσή σου στον επαγγελματικό τομέα, σκέψου γιατί δεν είσαι διατεθειμένος/η να δώσεις λίγο περισσότερο χρόνο και στην σχέση σου.
#4 Θέλεις να περνάς περισσότερο χρόνο με την παρέα σου
Όταν έρχεσαι το Σ/Κ, παίρνεις τηλέφωνο κάθε φορά την κολλητή σου και κανονίζεις καφέ/φαγητό/ποτό, χωρίς να σε νοιάζει ιδιαίτερα τι θα κάνει το άτομο με τον οποίο βρίσκεσαι σε σχέση;
Αυτό είναι ίσως σημάδι ότι έχεις κουραστεί και θέλεις να επενδύσεις χρόνο σε διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνουν τον συντροφό σου.
#5 Βαριέσαι
Τα συναισθήματα της πλήξης ή αδιαφορίας είναι συχνά σημάδια ότι μια κατά τα άλλα υγιή σχέση δεν μας εξυπηρετεί πλέον και δεν μας κάνει να περνάμε όμορφα και ανέμελα.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν είσαι πλέον ενθουσιασμένος/-η για να δεις τον σύντροφο σου, και όταν κάνεις παρέα μαζί τους, η προσοχή σου αποσπάται συνέχεια, είτε είσαι με το κινητό στα social media και κάνεις scroll στο Instagram, είτε μιλάς μέσω γραπτών μηνυμάτων με τους φίλους σου.
#6 Δεν μιλάτε όταν είστε μακριά
Ας είμαστε ειλικρινείς: σκέφτεσαι την σχέση σου όταν είστε μακριά ο ένας από τον άλλον; Είναι το πρώτο άτομο που θέλεις να πεις τα καλά νέα;
Αν έχεις αμφισβητήσεις για την σχέση σου, είναι χρήσιμο να παρατηρήσεις αν ανυπομονείς να περνάς χρόνο μαζί τους στο τέλος της ημέρας ή της εβδομάδας, ή αν ανυπομονείς να γυρίσεις σπίτι σε αυτόν/αυτήν μετά από ένα ταξίδι.
Μια τέτοια απλή παρατήρηση, του πώς θέλουμε να περάσουμε τον χρόνο μας μπορεί να μας πει πολλά. Πρέπει να δώσουμε στους εαυτούς μας την ελευθερία να είμαστε ειλικρινείς στις απαντήσεις μας και να μην αισθανόμαστε ένοχοι για ό,τι αισθανόμαστε.
Αν τα περισσότερα από τα παραπάνω ισχύουν για την σχέση σου, καλό είναι να σκεφτείς ότι μια υγιής σχέση δεν σημαίνει μία σωστή για σένα σχέση.
Πες μας τις ερωτήσεις ή τα σχόλιά σου παρακάτω!
Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρει να δεις:
↓
Πως να πετύχεις στη ζωή σου: Το βίντεο που πρέπει ο καθένας μας να δει!
Τι να κάνεις την Κυριακή στην αθήνα για να περάσεις τέλεια!
Bye bye stress! Πως να κάνεις το πιο χαλαρωτικό μπάνιο!