Επικοινωνία, εμπιστοσύνη, υπομονή.
Τρία από τα πολλά χαρακτηριστικά που διακρίνουμε σε μία υγιή, πετυχημένη σχέση. Ωστόσο, αυτά τα 3 δεν εξαρτώνται μόνο από εσένα. Τις περισσότερες φορές να σου πω την αλήθεια, είναι το τι σου βγάζει ο άλλος. Αν δεν μπορείς να τον εμπιστευτείς με τίποτα, τότε κάνε στον εαυτό σου μία χάρη και βρες κάποιον που δεν σε κάνει να τσεκάρεις το κινητό και τα μηνύματά του κάθε μέρα.
Τα όρια σε μία σχέση, λέει ο Lauren Urban – ειδικός στις ψυχανάλυση ζευγαριών, είναι σημαντικά γιατί δείχνουν αν υπάρχει σεβασμός και κατανόηση από την μεριά του άλλου, αλλά και το αντίστροφο. Φέρνει στην επιφάνεια μικρές λεπτομέρειες, που όλοι ξέρουμε ότι κάνουν την διαφορά στην σχέση, και είναι πολλές φορές οι λεπτομέρειες που είτε μας κρατάνε είτε μας απομακρύνουν από κάποιον.
Παρακάτω θα μιλήσουμε ίσως για τα πιο σημαντικά όρια που είναι απαραίτητο να θέσεις από την αρχή. Δες ποια είναι αυτά και αν δεν έχει προηγηθεί προηγούμενη συζήτηση, ποτέ δεν είναι αργά! Θα βοηθήσουν να κάνουν την σχέση πιο ομαλή, να μαλώνετε πιο σπάνια, και να καταλάβεις λίιιιιγο καλύτερα με ποιον μοιράζεσαι την καθημερινότητά σου, τις σκέψεις αλλά και τον εαυτό σου!
Μία σχέση χωρίς όρια και χωρίς ουσιαστική επικοινωνία είναι δικασμένη να καταλήξει στον χωρισμό.
Αλλά πρέπει να το τονίσουμε και την άλλη πλευρά. Αν νιώθεις ότι δεν υπάρχει αρκετή τρυφερότητα και οικειότητα με τον σύντροφό σου, τότε ίσως το έχετε παρακάνει και έχετε δημιουργήσει υπερβολικά ισχυρά όρια, που εμποδίζουν να νιώθει ο ένας άνετα με τον άλλον. Τις πιο πολλές φορές αυτό συμβαίνει στις νεαρές ηλικίες, αλλά και σε μεγαλύτερες αν υπάρχει έλλειψη αυτοπεποίθησης στο άτομο.
Πάμε λοιπόν να δούμε ποιες είναι οι όχι και πιο άνετες συζητήσεις που πρέπει να κάνετε στην σχέση – και φυσικά θα ξεκινήσουμε από το ΠΙΟ σημαντικό!
Μονογαμική ή ανοιχτή σχέση;
Οι μονογαμικές σχέσεις είναι οι μόνες που δίνουν νόημα σε μερικούς, και δεν μπορούν να φανταστούν τον εαυτό τους να μοιράζονται τον σύντροφο που αγαπάνε. Η ιδέα και μόνο σε μία ανοιχτή σχέση τους κάνει έξω φρενών!
Ο λόγος που το βάζουμε στα όρια που πρέπει να θέσεις στην σχέση σου είναι απλός. Οι μονογαμικές σχέσεις ΔΕΝ είναι για όλους. Όταν κάνεις στον σύντροφό σου ότι ψάχνεις μία αποκλειστική σχέση, και του κάνεις κατανοητές τις προθέσεις σου, από την αντίδραση που θα λάβεις θα μπορέσεις να καταλάβεις λίγο καλύτερα αν ισχύει το ίδιο και γι’αυτόν.
Πολλοί άντρες απατάνε σε μία σχέση, όχι γιατί είναι μ*λακες, (όχι μόνο τουλάχιστον) αλλά γιατί δεν έχουν μάθει να επικοινωνούν και να εκφράζουν στις γυναίκες που γνωρίζουν τι είναι αυτό που θέλουν από αυτές.
Κάνε στον εαυτό σου μία χάρη και ξεκαθάρισε από την αρχή τι είναι αυτό που θα σε ικανοποιούσε εσένα από αυτή την σχέση.
Υπάρχει φυσικά και η περίπτωση, να είσαι εσύ αυτή που θέλεις ένα χαλαρό δεσμό. Σε καμία περίπτωση δεν είναι διατιθεμένη να εγκλωβιστείς στα κοινωνικά πρότυπα που θέλουν τις γυναίκες να ”τυλίξουν” έναν άνδρα. Αν αυτό που θέλεις δεν είναι το σοβαρό και το μακροχρόνιο, είναι σημαντικό να είσαι ντόμπρα με τον άλλον και να το ξεκαθαρίσεις από την αρχή.
Επιρροή φίλων / οικογένειας
Ένα άλλο όριο – εξαιρετικής σημασίας- είναι το πόσο θα αφήσεις εσύ ή ο σύντροφός σου τους φίλους, συγγενείς, γονείς κτλ να εμπλακούν στην σχέση και πόσο χώρο θα τους αφήσετε να καταλάβουν στην σχέση που αφορά ουσιαστικά μόνο δύο ανθρώπους.
Πολλοί άνδρες αλλά και γυναίκες έχουν φίλους που δεν βρίσκονται σε σχέση, οπότε αυτό ίσως φέρει μία αμηχανία σε σένα (ή στον άλλον) κάθε φορά που κάποιος από τους δύο βγαίνει για ποτό. Πόσο επηρεάζουν οι φίλοι; Τι επιρροή έχουν πάνω σας;
Το ίδιο ισχύει και με τους γονείς. Μπορεί ένας άντρας να είναι άνω των 25 ή άνω των 30 με μία πετυχημένη δουλειά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει καταφέρει να κόψει τα τηλεφωνήματα με την μαμά του και να νοιάζεται συνεχώς τι θα του πει.
Αν κάνετε αυτή την συζήτηση, θα ξέρεις από την αρχή με τι θα έχεις να κάνεις αργότερα και να είναι στο χέρι σου αν θα το δεχτείς ή όχι.
Ατομική ανεξαρτησία
Οι σχέσεις δεν είναι τίποτα αλλά την συναισθηματική ένωση δύο ανθρώπων που πρέπει να δρουν σαν μία ομάδα για να καταφέρουν να είναι ευτυχισμένοι μαζί, σε συνδυασμό με τους συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές. Ωστόσο, το ερώτημα που μπαίνει στην μέση είναι το εξής: Ποια είναι τα ατομικά σου όρια στην σχέση;
Σου δίνονται ή δίνεις εσύ τα περιθώρια ατομικής εξέλιξης; Κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει την προσωπική του ζωή, μέσα από την οποία γεμίζει τις μπαταρίες του, αναπτύσσει διάφορες πτυχές της προσωπικότητας και γίνεται πιο ολοκληρωμένος, αλλά και χαρούμενος! Με αυτόν τον τρόπο, η αύρα που θα αποπνέει στην σχέση θα είναι θετική. Δεν θέλεις να είσαι με κάποιον που είναι κατσούφης όλη την ώρα και νιώθει περιορισμένος.
Και φυσικά δεν θέλεις το ίδιο για τον εαυτό σου.
Δες παρακάτω:
↓
Γιατί είναι σημαντικό να είσαι ανεξάρτητος ακόμα και όταν είσαι σε σχέση!
Για σένα ποιο από τα παραπάνω είναι το πιο σημαντικό; Τι άλλο πιστεύεις ότι αποτελεί σημαντικό όριο που δεν έχουμε αναφέρει; Πες μας κάτω στα σχόλια! Η γνώμη σου μετράει.