TRENDING

H Ελλάδα κατατάσσεται στην 25η χώρα παγκοσμίως για υιοθέτηση περιβαντολλογικών πολιτικών

Η Ελλάδα ανέβηκε αρκετές θέσεις για να ταξινομηθεί 17η μεταξύ ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υιοθέτηση πολιτικών για την αλλαγή του κλίματος, όπως δήλωσαν το WWF Ελλάς και η Greenpeace την Τετάρτη. Η κατάταξη έγινε με βάση τον ετήσιο Δείκτη Απόδοσης της Κλιματικής Αλλαγής το 2016, που εκδίδενται κάθε χρόνο από το Germanwatch σε συνεργασία με το Δίκτυο Δράσης για το Κλίμα (CAN).

greek-wind-energy

Με βάση το δείκτη, η Ελλάδα κατατάσσεται 25η σε παγκόσμιο επίπεδο το 2016, από 33η το 2015, από 23η το προηγούμενο έτος.

Ταυτόχρονα, οι περιβαλλοντικές ομάδες σημειώνουν ότι η «βελτίωση» ήταν περισσότερο λόγω μιας συνολικής επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της οικονομικής κρίσης, αντί πολιτικών για τη μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων.

“Η ύφεση οδήγησε σε μείωση της συνολικής προσφοράς πρωτογενούς ενέργειας κατά 21,5 % κατά την περίοδο 2009-2014, ενώ είχε ιδιαίτερα εμφανείς επιπτώσεις στις οδικές μεταφορές και κατοικίες, όπου η συνολική κατανάλωση ενέργειας μειώθηκε 28,5 %,” είπαν.

climatechangeflashcard_0_0

Σημείωσαν ότι η Ελλάδα «δεν έχει μόνο πετύχει την αύξηση του αποτυπώματος άνθρακα ανά μονάδα ΑΕΠ, αλλά επιμένει στην προώθηση μεγάλων επενδύσεων ορυκτών καυσίμων κατά τα επόμενα χρόνια.”

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, μόνο η Ελλάδα και η Εσθονία είχε πράγματι την αύξηση της ενεργειακής τους έντασης το 2009, «ενδεικτικό της αδράνειας σε επίπεδο εθνικής πολιτικής για την αλλαγή του κλίματος», δήλωσαν  οι ομάδες.

Στη θετική πλευρά, η καθαρή τεχνολογία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά πάνελ και ανεμογεννήτριες, έχουν τριπλασιαστεί στην αγορά ενέργειας από το 2009 την ίδια στιγμή που ο  λιγνίτης έχει καταστεί λιγότερο ανταγωνιστικός, λόγω της κακής ποιότητας του ως καύσιμο και της αύξηση του κόστος εξόρυξης, έτσι ώστε το μερίδιό του στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει μειωθεί κατά 24,5 %

pollution and clean energy concept.

Ο λιγνίτης δεν είναι τόσο διάσημος πλέον, αλλά όχι ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής δράσης, με τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) που επιδιώκουν να «αναβιώθεί» με δύο νέες μονάδες και τις προσπάθειες για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των παλαιότερων μονάδων, δήλωσε  ο επικεφαλής της πολιτικής WWE πολιτικής, Νίκος Μάντζαρης.

Ο Τάκης Γρηγορίου από την Greenpeace, επεσήμανε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση «είχε κάνει ό, τι μπορεί για να κρατήσει τη χώρα παγιδευμένη στο χθες”, όμως ο κόσμος κινείται προς το καθαρό και σύγχρονο πηγές ενέργειας.

58 χώρες μαζί ευθύνονται για περισσότερο από το 90 % των παγκόσμιων εκπομπών CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια.

  • Ακολουθήστε μας και στο Facebook:

Eli
Το online περιοδικό ELI, λάτρης της μόδας και της ομορφιάς, είναι κοντά σου από το 2016 και σε εμπνέει να βγάζεις προς τα έξω τον καλύτερό σου εαυτό! Η ομάδα μας αποτελείται από fashionholics και beauty junkies που αγαπάνε να μοιράζονται μαζί σου συμβουλές για το make up, την ομορφιά, και την μόδα! Είμαστε εδώ για να κάνουμε reviews τα τελευταία προϊόντα, να δώσουμε styling tips και οτιδήποτε έχει σχέση με το lifestyle. Σου λύνουμε κάθε απορία και να είσαι σίγουρος-η θα σου απαντήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται!